ormanlar Yazıları - Coğrafya Sitesi
EtiketŞu anda ormanlar konusu ile ilgili sayfalara bakmaktasınız.
Bu konuyla ilgili toplam 22 içerik bulunuyor.
12. Sınıf Kitabı Sayfa 15 Etkinlik
SAÄžLIK
Kuraklığın artması ve su kıtlığına baÄŸlı salgın hastalıklarda artış olacaktır. Yaz mevsimi daha sıcak geçecek, sıcak çarpmaları artacaktır. Yeterli temiz içme suyuna sahip olamayan Afrika kıtası günümüzde sıklıkla ölüme götüren salgın hastalıklarla uÄŸraÅŸmaktadır.
TARIM
Yükselen sıcaklıklar tropik bölgelerde ürün kaybına neden olurken tahıl üretimi için çok soÄŸuk olan kuzey bölgeler tarım için elveriÅŸli hâle gelecektir. ÖrneÄŸin, Sibirya, Kanada hatta Alaska’da artık orta kuÅŸak bitkileri yetiÅŸebilecek. Ancak bu bölgelerdeki tahıl üretimi tropik bölgelerdeki ürün kaybının yerini doldurmaya yetmeyecektır.
SU KAYNAKLARI
Buharlaşma artacak, buna bağlı kuraklık artacaktır. Hava sıcaklığındaki artışa bağlı olarak havanın nem tutma kapasitesi artacak, yağış azalacak. Yer altı... (Devam)
Etkinlikler 28 Eylül 2014 Yorum yok
12. Sınıf Kitabı Sayfa 15 Etkinlikleri
(Kaynak 1)
AÅŸağıdaki kavram ağı haritasında küresel ısınmadan etkilenen bazı unsurlar verilmiÅŸtir. Ön bilgilerinizden yararlanarak kutucuklarda belirtilen baÅŸlıklar ile ilgili küresel ısınmanın meydana getirdiÄŸi deÄŸiÅŸimleri boÅŸ bırakılan yerlere yazınız. TARIM: Yükselen sıcaklıklar tropik bölgelerde ürün kaybına neden olurken tahıl üretimi için çok soÄŸuk olan kuzey bölgeleri de tarım için elveriÅŸli hâle gelecektir. ÖrneÄŸin, Sibirya, Kanada hatta Alaska'da artık orta kuÅŸak bitkileri yetiÅŸebilecek. Ancak bu bölgelerdeki tahıl üretimi tropik bölgelerdeki ürün kaybının yerini doldurmaya yetmeyecektir. SAÄžLIK: Sıcaklık artışına baÄŸlı stres ve psikolojik sorunlar ortaya çıkacak, Sıcaklığın artışı ile hava kirliliÄŸi de artmaktadır.Bu da özellikle solunum yolu hastalıkları sonucu ölümlerde artışa yol a&... (Devam)
Etkinlikler 17 Kasım 2012 Yorum yok
12. Sınıf Kitabı Sayfa 229 Etkinlikleri
Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.
1. Çevrenin bozulması ve çevre sorunlarının ortaya çıkması nasıl baÅŸlamıştır?CEVAP: Sanayi Devrimi ile çevre sorunları büyük oranda artmıştır. Bunun sebebi fosil yakıtların fazla kullanılması, bunların çevreye verdiÄŸi kirliliktir. Ayrıca hızlı nüfus artışı doÄŸal kaynaklara olan talebi arttırmıştır.
2. Gelecekte yaÅŸanacak çevre sorunlarını azaltmak ve ortadan kaldırmak için neler yapılmalıdır?CEVAP: Çevre sorunlarını önlemek için insanlar bilinçlendirilmeli, yenilenebilir kaynaklar tercih edilmeli, doÄŸal kaynakların sürdürülebilir ve planlı kullanılması saÄŸlanmalıdır.
3. Günümüzdeki çevre sorunlarının ortaya çıkmasında hangi faktörlerin etkileri vardır?CEVAP: Hızlı nüfus artışı, sanayileÅŸme, ÅŸehirleÅŸme, çarpık kentleÅŸme, doÄŸal kay... (Devam)
Etkinlikler 18 Mayıs 2014 8 yorum
Bitki Formasyonları
Benzer tür, boyut ve yapı özellikleri gösteren bitki toplulukları formasyon olarak adlandırılır. DoÄŸal çevre faktörleri bitkilerin farklı formasyon ve gruplara ayrılmasını saÄŸlamıştır.
 
1. AÄŸaç Formasyonu: Yağışın 400 mm den fazla, sıcaklığın 6°C den yüksek olduÄŸu alanlarda oluÅŸabilen, boyu iki metreden daha fazla, gövde-dal-yaprak gibi organları bulunan bitkilere aÄŸaç adı verilir. AÄŸaçların geniÅŸ alanlarda bir araya gelmesi ile ormanlar ortaya çıkar. BaÅŸlıca orman türleri: Ekvatoral YaÄŸmur Ormanları, Muson Ormanı, Orta KuÅŸak Karma Ormanları, Tayga Ormanları.
 
2. Çalı Formasyonu: Orman yetiÅŸme koÅŸullarının bulunmadığı yerlerde doÄŸal olarak oluÅŸan, ancak çok geniÅŸ alanlarda orman tahribatının etkisi ile yaygınlaÅŸan kısa boylu aÄŸaçcıklara çalı adı verilir. BaÅŸlıca çalı türleri: Maki, Garig, Psö... (Devam)
Bitkiler 22 Aralık 2014 7 yorum
Biyoçeşitlilik
Tanımlar 

Ekosistem: Canlı ve cansızların oluşturduğu birlikteliğe ekosistem denir.

BiyoçeÅŸitlilik: Bir bölgedeki genlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluÅŸturduÄŸu bütüne biyolojik çeÅŸitlilik denir. BiyoçeÅŸitlilik birinci derecede doÄŸal koÅŸullara baÄŸlıdır.

Biyom: Benzer bitki ve hayvan topluluklarını barındıran yaşam ortamlarına biyom denir.

Habitat: Belirli bir canlı türünün yaÅŸam alanı.

 
BiyoçeÅŸitliliÄŸi Etkileyen BaÅŸlıca Faktörler 
 
 BiyoçeÅŸitliliÄŸin Yeryüzündeki Dağılışı 
 
1. YaÄŸmur Ormanları Biyomu 
BulunduÄŸu Yer: 0 – 10 derece kuzey ve güney paralelleri. 
Ä°klim: Yıl boyunca nemli ve sıcak 
Bitkiler: Yüksek aÄŸaçlardan ot ve çalılıklara. Yıl boyuna yeÅŸil kalabilen yayvan yapraklılar 
Hayvanlar: Yılan, kertenkele, kurbağa, şempanze, j... (Devam)
Ekosistemlerde İşleyiş 01 Mayıs 2014 6 yorum
Dağ Çayırları

 
- DaÄŸlık alanlarda bitkiler sıcaklık ve kar örtüsü sebebiyle uzun süre varlık gösteremezler. Yalnızca yaz aylarında bu alanlarda çayır topluluklar ortaya çıkar. Bu bitkilere “Alpin Çayırlar” ya da “DaÄŸ Çayırları” adı verilir.
- Çayır toplulukları aynı zamanda sert karasal iklim bölgelerinde Tayga ormanlarının bulunmadığı alanlarda da görülürler.
- Sıcaklığın az olması ve yaz mevsiminde yağışların görülmesi bitki örtüsünün uzun boylu otlardan oluÅŸmasına yol açmıştır.
- Yükseltiye baÄŸlı sıcaklık düÅŸüÅŸünden dolayı belirli bir seviyeden sonra orman örtüsü görülmez. Bu seviyeye “orman üst sınırı” denir. Orman örtüsünün ortadan kalkmasının sebebi aşırı yükseltiden dolayı düÅŸük sıcaklık v... (Devam)
Bitkiler 22 Aralık 2014 3 yorum
Doğal Kaynakların Çevreye Etkisi
Tarih boyunca insanlar, ihtiyaçlarını karşılamak için çeÅŸitli doÄŸal kaynakları kullanmışlardır.
Bu doÄŸal kaynaklan kullanırken de yaÅŸadıkları mekânı ve çevreyi çeÅŸitli ÅŸekillerde deÄŸiÅŸtirmiÅŸlerdir.
Tüm doÄŸal kaynakların kullanımı ile iliÅŸkili sorunlarda olduÄŸu gibi madencilikte de faaliyet türlerine baÄŸlı olarak farklı boyutlarda geliÅŸen çevre bozulmaları meydana gelmiÅŸ ve gelmeye devam etmektedir.
Maden kömürü çıkarımının çevreye olan olumsuz etkileri nelerdir?
Yüzey ÅŸekillerinin ve drenajın deÄŸiÅŸtirilmesiFlora ve faunanın zarar görmesiÇevre düzenlemesi yapılarak olumsuz etki aza indirilebilir. Ancak bu durum kömür çıkarma maliyetini arttırır
 
Maden kömürü yakılmasının çevreye olan olumsuz etkileri nelerdir?
Hava kirliliÄŸine yol açar.Havadaki karbondioksit oranını a... (Devam)
Doğal Kaynaklar 25 Aralık 2014 Yorum yok
Ekvatoral Yağmur Ormanları
1. Ekvatoral Yağmur Ormanları
 

 
- Ekvatoral iklimde bitki örtüsü yıl boyunca yeÅŸil kalan yaÄŸmur ormanlarından oluÅŸmaktadır.
- YaÄŸmur ormanları dev boyutlu (50-60m) büyük aÄŸaçlar ile oldukça uzun boylu orman altı bitkilerinden meydana gelir.
- Sıcaklığın 20 °C nin altına düÅŸmediÄŸi, yağış miktarının 2000 mm’den fazla olduÄŸu alanlarda görülür.
- Büyük bölümü Amazon (Brezilya) ve Kongo havzaları içinde yer almaktadır.
- YaÄŸmur ormanları atmosferdeki karbondioksit dengesini koruduÄŸu için Dünya ekolojik sistemde çok önemli bir yere sahiptir.
- Ciddi tahribata maruz kalan bu ormanlar kendini kısa sürede yenileyebilmektedir.
  (Devam)
Bitkiler 22 Aralık 2014 1 yorum
Fransa'nın Coğrafyası
Fransa'nın coğrafi konumu, yeryüzü şekilleri, dağları, platoları, iklim ve bitki örtüsü, su kaynakları, beşeri ve ekonomik özellikleri, tarım, sanayi ve ticaret bilgileri ile ülke kimlik kartı... (Devam)
Ülkeler ve Bölgeler 18 Ocak 2015 2 yorum
Ilıman Kuşak Karma Ormanları

Orta Kuşağın Karma Ormanları
Ilıman okyanusal iklim bölgelerinde görülen ormanlardır. Kışın yapraklarını döken ormanlar, Orta kuÅŸağın yaz mevsimi serin, kış mevsimi ılık geçen, her mevsimi yağışlı yerlerinin hakim bitki formasyonudur. Yıllık yağış tutarı 1000 mm den fazladır.
Kışın yapraklarını döken ormanların, daima yeÅŸil iÄŸne yapraklı ormanlar kuÅŸağıyla temas sahalarında, araya iÄŸne yapraklı aÄŸaç türleri de karışır. Böylelikle bu sahalarda, daima yeÅŸil iÄŸne yapraklı aÄŸaçlara kışın yapraklarını döken yayvan yapraklı aÄŸaçların bir arada bulundukları deÄŸiÅŸik bir bitki formasyonu görülür ki, bu tür ormanlara karışık yapraklı ormanlar da denir.
Ilıman okyanus ikliminin bitki örtüsü yükseltiye baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸim gösterir. Kıyı kesimlerde geniÅŸ yapraklı aÄŸaçların oluÅŸturduÄŸu ormanlar ye... (Devam)
Bitkiler 22 Aralık 2014 Yorum yok
İtalya'nın Coğrafyası
İtalya'nın genel özellikleri, tarihi, coğrafi konumu, komşuları, bölümleri, volkanları, iklimi, su varlığı, beşeri ve ekonomik özellikleri ve dahası... (Devam)
Ülkeler ve Bölgeler 02 Ocak 2015 1 yorum
Makiler
5. Makiler

- Akdeniz iklim bölgesinin ana bitki örtüsü Kızılçam ormanlarıdır. Onların ortadan kalkmasıyla oluÅŸan kısa boylu aÄŸaçcık ve çalı topluluklarına maki adı verilir.
- Makiler zeytin, defne, kocayemiÅŸ, zakkum gibi türlerden oluÅŸurlar.
- Makiler özellikle kış mevsiminde yaprağını dökmeyen ve yeÅŸil kalan bitkilerden oluÅŸmaktadır.
- Ä°nsan tahribatı makilerin de yer yer ortadan kalkmasına neden olmuÅŸtur. Bunların yerini daha da kısa boylu çalılar yani garigler almıştır.
  (Devam)
Bitkiler 22 Aralık 2014 Yorum yok
Muson Yağmur Ormanları
3. Muson Yağmur Ormanları
 

 
- Kışın yaprağını döken geniÅŸ yapraklı aÄŸaç türlerinden oluÅŸan ormanlara muson ormanı denir.
- Boyları 20-30 m aralığında deÄŸiÅŸen bu ormanlar oldukça sıktır. Genellikle bambu gibi aÄŸaç türlerine rastlanır. Ayrıca çay, pirinç ve turunçgillerin anavatanıdır.
- Orman örtüsü gürse de bitki çeÅŸitliliÄŸi ekvatoral yaÄŸmur ormanları kadar fazla deÄŸildir.
- Ä°ç kesimlerde musonlar yerlerini savanlara bırakmaktadırlar. Yüksek daÄŸlık alanlarda ise bitki türleri giderek deÄŸiÅŸime uÄŸrar.
  (Devam)
Bitkiler 22 Aralık 2014 2 yorum
Savan Bitki Örtüsü
2. Savanlar
 
 
 
- YaÄŸmur ormanları ile çöller arasında yer alan genellikle ot topluluklarından oluÅŸan, kuraklığa dayanıklı aÄŸaçcıkların da görüldüÄŸü bitki topluluklarına savan denilmektedir.
- YaÄŸmur ormanları kadar fazla ve düzenli yaÄŸmur almadıkları için daha seyrek, kısa aÄŸaç ve çayır toplulukları ortaya çıkmıştır. Savanlar çöllere yaklaÅŸtıkça steplere dönüÅŸürler.
- Kurak savan bölgelerinin akarsu boylarında dar ve geniÅŸ ÅŸeritler halinde ormanlara rastlanır.
- Genellikle palmiye ve ÅŸemsiye aÄŸaçlarından oluÅŸur (park ya da galeri ormanı da denir).
- Savanlar kış aylarında ortadan kalkarlar. (Devam)
Bitkiler 22 Aralık 2014 Yorum yok
Tayga Ormanları

 
- Çayırların dışında karasal iklim bölgelerinde kış sıcaklıklarının düÅŸük olmasına dayanbilen aÄŸaç türleri yetiÅŸmektedir. Özellikle çam türlerinin görüldüÄŸü bu bölgelerdeki ormanlara “Tayga” adı verilir. Bu aÄŸaç türleri konik ÅŸekillerinden dolayı konifer ormanları olarak adlandırılırlar.
- Oldukça dayanıklı olduklarından, kağıt ve kereste üretiminde kullanılırlar.
- Ä°skandinavya, Kanada ve Sibirya’da geniÅŸ alanlar kaplarlar.
 Ayrıca bakınız: http://cografya.sitesi.web.tr/sorular/boreal-orman-nedir/ (Devam)
Bitkiler 22 Aralık 2014 1 yorum
Türkiye'de Bitki Formasyonları
Türkiye’de Bitki Formasyonları
Boyutları iki metreden uzun, belirli bir sıklıkla bir arada bulunan aÄŸaç topluluklarından oluÅŸan bitki örtüsüne orman denir. 
Ormanlar 400 mm den fazla yağış alan ve en sıcak ay ortalaması 10 derece ve üzerinde olan yerlerde yetiÅŸebilir.
Ormanlar ÅŸekillerine göre ikiye ayrılır: 1. GeniÅŸ Yapraklı Ormanlar, 2. Ä°ÄŸne Yapraklı Ormanlar
Türkiye’de en çok ormanlık alan Karadeniz Bölgesinde, en az orman alanı ise GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesinde görülür.
 
A. Türkiye Ormanları
 
1. Karadeniz Ormanları
            Yıl boyu bol yağış ve uygun sıcaklıklar sebebiyle ormanlar oldukça sık ve gürdür. Buradaki ormanlar alçaktan yükseÄŸe doÄŸru tabakalı bir yapı gösterirler.
a. Geniş Yapraklı Ormanlar
0 – 1000 metre arasında ... (Devam)
Bitkiler 22 Aralık 2014 6 yorum
Türkiye'de Mesken Tipleri
- YerleÅŸmelerin en küçük birimi meskendir.
- Meskenler, Ä°nsanların çalışma, barınma, korunma gibi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılmış tüm yapıları kapsar.
- Meskenler bulundukları doÄŸal çevrenin izlerini taşır. Meskenlerde kullanılan malzeme türü ve yapı özellikleri doÄŸal çevre özelliklerini taşır.
- DoÄŸal çevrenin izlerini taşıyan meskenlere daha çok kırsal kesimde rastlanır.
 
1. AhÅŸap Meskenler
- AÄŸaç malzeme (tahta, kereste, kalas) kullanılarak inÅŸa edilen evlerdir.
- Duvarlar ince, pencereler geniÅŸ, çatılar kiremit kaplı ve fazla eÄŸimli, birkaç katlıdır.
- BaÅŸta Karadeniz olmak üzere, Ege ve Akdeniz’de ormanların içinde ve kenarlarında yer alan kırsal kesimde evlerin çoÄŸu ahÅŸaptır.
- AhÅŸap evlerin en bilindik eklentisi evin biraz uzağına yapılan ve yerden yüksekte ahÅŸa... (Devam)
Nüfus ve Yerleşme 16 Ocak 2014 3 yorum
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı
Nüfus YoÄŸunluÄŸu: Belirli bir alanda bulunan insanların birim alandaki dağılımına nüfus yoÄŸunluÄŸu denir.
 Nüfus YoÄŸunluÄŸu = (Toplam Nüfus / Yüzölçüm )
 
A. DoÄŸal (Fiziki) Faktörler
 
1. Yeryüzü Åžekilleri
 
 DaÄŸların Uzanışı
 DaÄŸlarımızın genelde doÄŸu batı uzanışlı olması;
v  Kıyı ile iç kesimler arasındaki ulaşımı güçleÅŸtirir,
v  Deniz etkisinin iç kesimlere girmesini engeller.
 Bu nedenle kıyılarımız daha fazla nüfuslanmıştır.
 


Hinterland: Bir merkezin iç kesimlerle etkileÅŸimine hinterland denir. EÄŸer bir yerleÅŸmenin diÄŸer yerleÅŸmelere ulaşımı kolaysa hinterlandı geniÅŸ, zorsa hinterlandı dardır.
 
Hinterlandı dar olan Sinop, Giresun gelişememesine karşın geniş bir hinterlanda sahip İstanbul, İzmir daha fazla gelişmiştir.


 
Ege’de yer alan Ä... (Devam)
Türkiye Coğrafyası 23 Aralık 2014 Yorum yok
Türkiye'de Sanayi
Ä°ÅŸlenmiÅŸ ya da yarı iÅŸlenmiÅŸ ham maddelerin fabrikalarda iÅŸlenerek kullanılabilir hale getirilmesi yöntemlerine sanayi denir.
1750’li yıllarda Avrupa’da su buharı gücünden yararlanma ile sanayileÅŸme baÅŸlamış ve buradan tüm dünyaya yayılmıştır.
Günümüzde sanayileÅŸme bir geliÅŸmiÅŸlik ölçütüdür. Öyle ki sanayileÅŸmiÅŸ ülkelerde refah seviyesi daha yüksektir.
 
Türkiye’de SanayileÅŸmeyi Etkileyen Faktörler
Fabrika kuruluÅŸunda dördüncül (bilgi toplama, araÅŸtırma, yayma) ve beÅŸincil (bilgilere dayalı karar verme) sektörler etkilidir.
Öncelikle kurulacak sanayi türü belirlenir:
Demir – Çelik, Rafineri, Maden iÅŸleyen sanayi kuruluÅŸları ham maddeye yakın kurulurlar. Büyük sermaye gerekir.
Küçük ölçekli sanayi kuruluÅŸları için yer seçimi fazla &... (Devam)
Türkiye Coğrafyası 29 Ekim 2014 Yorum yok
Türkiye'de Yerleşme Tipleri

1. Köy Altı YerleÅŸmeleri
Bazı kiÅŸilerin çeÅŸitli nedenlerle köylerinden ayrılarak kurdukları bir ya da birkaç meskenden oluÅŸan yerleÅŸmelerdir.
Özellikleri:
- Ä°dari yönden bir köye baÄŸlıdır.- Geçici yerleÅŸmelerdir.- Sonradan süreklilik kazanıp köy statüsü kazanabilirler.- Genellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde kullanılırlar.- EÄŸitim, saÄŸlık, cami gibi hizmetleri baÄŸlı olduÄŸu köyden alırlar.- ÇoÄŸunlukla derme – çatma basit barınaklardan oluÅŸur.- Bölgelere ve yapısına göre çeÅŸitli isimler alırlar: Bunlar büyükten küçüÄŸe doÄŸru: Mahalle, yayla, çiftlik, mezra, kom, canik, oba, divan, dam ve baÄŸ evidir.
Köy Altı YerleÅŸmelerin Ortaya Çıkma Sebepleri:
- Tarım arazilerinin yetersiz ya da birbirinden uzak olması.- Hayvanlar için otlak ve barınak temini.- Devlete ait arazilerin özellikl... (Devam)
Nüfus ve Yerleşme 04 Mart 2014 5 yorum
Toplam 2 sayfa, 1. sayfadasın: 1, 2, Sonraki
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi