EtiketŞu anda Aras konusu ile ilgili sayfalara bakmaktasınız.
Bu konuyla ilgili toplam 88 içerik bulunuyor.
İtalya'nın Coğrafyası
İtalya'nın genel özellikleri, tarihi, coğrafi konumu, komşuları, bölümleri, volkanları, iklimi, su varlığı, beşeri ve ekonomik özellikleri ve dahası... (Devam)
Ülkeler ve Bölgeler 02 Ocak 2015 1 yorum
Kara Yolları
KARA YOLLARININ GELİŞİMİ
Dünyanın en eski ulaşım sistemlerini oluşturmaktadır. İlk başarılı karayolu MÖ 400 — 400 yılları arasında orduların ilerlemesi için Romalılar tarafından yapılmıştır. Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla yol yapımı gerilemiştir. Buna karşın 12. yüzyılda kentler içindeki taş döşeli sokaklar giderek artmıştır. 18. yüzyılda Avrupa'da yolcu ve yük arabalarıyla düzenli insan ve yük taşımacılığı başlamıştır. Yolların bakımsız ve bozuk olması taşımayı engellemektedir. 18. yüzyılın sonu ile 19. yüzyılın başında yol yapım metotları geliştirilmiştir. 19. yüzyılda ağır eşyaların karayolunda taşınmasından çıkan sorunlar su kanalları ve demiryollarının gerekliliğini ortaya koymuştur. 1888'de İngiliz John Body Dunlop'un yolları kısa sürede kullanılmaz hale getiren sert lastik tekerlekler yerine şişme tek... (Devam)
Ülkeler ve Bölgeler 24 Mayıs 2014 1 yorum
Karbon Döngüsü
2. Madde Döngüleri
Cansız ortamdaki maddelerin (karbon, azot, oksijen, fosfor) bitkiler tarafından besin maddesine dönüştürüldükten sonra canlılar arasında dolaşması ve canlılar öldükten sonra ayrıştırıcılar tarafından tekrar cansız ortama dönmesi olayıdır.
a. Karbon Döngüsü
Bulunduğu Yerler: Karbon; atmosferde, fosil yakıtlarda, sularda (karbon ve bikarbon), karbonatlı kayaç ve canlılarda bulunur. Yararları: Canlı dokularını meydana getiren bileşikleri oluşturur. Günlük ve mevsimlik sıcaklıkların aşırı yükselmesi ve düşmesine engel olur. Karbon Döngüsü Olmasaydı: Bitkiler besin üretemeyecek ve 35 yıl kadar sonra yaşam son bulacaktı.
- Bitkiler, fotosentez olayı sırasında inorganik yapıdaki karbonu organik yapıya dönüştürür.- Diğer canlılar bitkiyi yiyerek karbonu bünyelerine alırlar.- Canlıların &o... (Devam)
Ekosistemlerde İşleyiş 12 Mayıs 2014 Yorum yok
Kıtaların Serüveni
Yer kabuğunun, altında bulunan mantonun etkisiyle hareket etmesine tektonik hareketler denir. Çekirdeğin etkisiyle ısınan mantoda konveksiyonel akıntılar oluşur. Manto içindeki bu hareketler yeryüzünde değişikliklere sebep olur.
(Konveksiyonel akımlar suyun ısınması gibidir)
Yer kabuğunun hareketi ile ilgili birçok teori ortaya atılmıştır. Bunlardan biri Kıtaların Kayması Teorisidir.
Kıtaların Kayması teorisine göre kıtalar tek parça halindeyken 2. Ve 3. Zamanda parçalanarak birbirinden uzaklamış ve yeni okyanuslar oluşturmuştur.
Aşamaları: Pangea (tek parça)
Laurasia ve Gondwana arasında Tetis Denizi oluşur
Hindistan ve Arap Yarımadası Tetis Denizini kapatır ve deniz tabanındaki tortullar yükselerek Alp Himalaya kıvrım dağlarını oluşturur. (Devam)
Dünyamızı Oluşturan Kuvvetler 01 Ocak 2015 Yorum yok
Kıyı Tipleri
A) Dağların Uzanış Yönüne Göre:
 
Boyuna Kıyı: Dağların kıyı çizgisine paralel uzandığı kıyılardır.
 
Enine Kıyı: Dağların kıyı çizgisine dik uzandığı kıyılardır.
 


Boyuna

Enine


Girinti Çıkıntı Az
Derinlik Fazla
Kıta Sahanlığı Dar

Girintili Çıkıntılı
Derinlik Az
Kıta Sahanlığı Geniş


 
B) Akarsuların Şekillendirdiği Kıyılar
 
Ria Tipi Kıyı: Eski akarsu vadilerinin deniz seviyesinin yükselmesi ya da vadinin tektonik olarak çökmesiyle sular altında kalmasıyla oluşmuş kıyılardır.
 
Dalmaçya Tipi Kıyı: Dağların kıyı çizgisine paralel uzandığı alanlarda, iç kesimlerdeki ovaların, deniz yükselmesine bağlı olarak sular altında kalmasıyla oluşmuştur. Kıyıda birbirine paralel ada dizileri görülür.
 
Setli Kıyılar: Akarsuların alüvyon taşıdı... (Devam)
Dış Kuvvetler 25 Aralık 2014 Yorum yok
Kültürler ve Türk Kültürü
Kültür Nedir?
Bir topluma veya halk topluluğuna özgü düşünce ve sanat eserlerinin bütününe kültür denir.
Giysiler, meskenlerin yapısı (kullanılan malzeme, çatı vb), pencerelerin büyüklüğü (soğuk ve sıcak), duvar kalınlığı (az ve çok), yetiştirilen ürünler ve hayvanlar yaşanılan iklimle uyumludur.
İnsanların yaşadığı yerde kullandıkları tüm bu maddi varlıklar maddi kültürü oluşturur.
İnsanın temel özelliklerden biri sosyal bir varlık olmasıdır. Topluluk halinde ve belli kurallara bağlı yaşarlar. Evlenme biçimi, evlilik töreni, doğum, ölüm ve dini törenler topluluktan topluluğa değişir. İyi, kötü, doğru, yanlış ve namus gibi kavramlar da topluluktan topluluğa farklılık gösterir.
İnsanlar iletişim kurmak için belli bir dil kullanırlar. Bu dil de toplulukları ayırt ... (Devam)
Ülkeler ve Bölgeler 16 Kasım 2014 2 yorum
Levha Tektoniği (Hareketleri)
Kıtaların Kayması Teorisi daha sonradan geliştirilerek Levha Tektoniği Teorisi ortaya çıkmıştır. Bu teoriye göre yer kabuğu üzerinde karasal ve denizel bölümler bulunan levhalardan meydana gelmiştir. Levhaların yönleri ve hızları farklıdır, bu nedenle birbirinden uzaklaşır ya da yakınlaşırlar. Deprem, Volkanizma ve sıcak su kaynaklarının levha sınırlarında olması levhaların bu hareketinin eseridir.
 

Kıta – Kıta Çarpışması: İki kıta birbirine doğru hareket ederse sonunda birbiriyle çarpışarak kenetlenirler. Bu olay sonucunda kıvrım dağları oluşur. Kuzey Anadolu Dağları ve Toroslar bu şekilde oluşmuştur.
 
Kıta – Okyanus Çarpışması: Okyanusal kabul ile kıtasal kabuk çarpışırsa daha ağır olan okyanusal kabuk mantonun içine doğru dalar. Dalma batma alanlarında derin okyanus çukurlukları ile volkanik dağlar görülü... (Devam)
Dünyamızı Oluşturan Kuvvetler 01 Ocak 2015 2 yorum
Meridyenler
Dünya üzerinde her iki kutup noktasını birleştiren kuzey ve güney doğrultusunda uzanan hayali çizgilere meridyen adı verilir.

Meridyenlerin başlıca özellikleri şunlardır:

1. İki meridyen arasındaki uzaklığın en geniş olduğu yer Ekvator'dur. Ekvator üzerinde iki meridyen arası uzaklık 111 km'dir. Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe meridyenler arasındaki uzaklık azalır.
2. 0º başlangıç meridyeni Londra'nın Greenwich kasabasından geçer.
3. Meridyenler kutuplarda birleşir. Bu nedenle meridyenler arasındaki uzaklık Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe azalır.
4. Greenwich'in doğusunda 180 tane, batısında 180 tane olmak üzere toplam 360 tane meridyen vardır. Greenwich'in doğusunda kalanlara doğu meridyenleri, batısında kalanlara batı meridyenleri denir.
5. İki meridyen arasında her yerde 4 dakikalık zaman farkı vardır. Çünkü, dünya üzerindeki bütün noktalar 24 saatte 360º lik dönüş yaparlar.
6. Aynı meridye... (Devam)
Paralel ve Meridyenler 29 Şubat 2012 4 yorum
Nüfus Piramitleri
            Bir ülkenin nüfus özelliklerini gösteren çizimlere nüfus piramitleri denir. Yatay eksende kişi sayısı ya da oranı, dikey eksende ise yaş grupları bulunur.
 

 
 Piramitlerin Yorumlaması
 
1. Çocuk, Olgun ve Yaşlı nüfus hakkında bilgi verir.
- Çocuk Nüfus, 0 – 14 yaş grubu
- Olgun (Yetişkin) Nüfus, 15-64 yaş grubu
- Yaşlı Nüfus, 64+ yaş grubu
 

 
 2. Doğum ve ölüm oranları hakkında bilgi verir.
- Pozitif Piramit, her dönem, bir önceki döneme göre daha fazla doğum yaşanmıştır (gelişmemiş ülke).
- Durağan Piramit, her dönem, önceki döneme yakın doğum yaşanmıştır (gelişmiş ülke).
- Negatif Piramit, her dönem, önceki dönemden daha az doğum yaşanmıştır.
 

 
3. Ülkelerin ... (Devam)
Nüfus ve Yerleşme 08 Eylül 2013 3 yorum
Nüfusun Değişkenleri
A) Doğumlar
 Doğurganlık: Canlı doğum sayısı Doğurgan Nüfus: Doğum yapabilme özelliğine sahip 15-49 yaş arası kadın nüfus Doğum Oranı= (Doğum Sayısı / Toplam Nüfus) x 1000
Doğurganlık Oranını Etkileyen Faktörler:
1. Doğal afet, salgın hastalık, savaşlar2. Eğitim seviyesi ve ekonomik durum3. Bebek ölümleri4. Evlilik yaşı ve oranı5. Dinin etkisi6. Nüfusun yaş ve cinsiyet durumu7. Şehirleşme ve kadının sosyal statüsü8. Ülkelerin uyguladığı nüfus politikaları
B) Ölümler
 Ölüm Oranı= (Ölüm Sayısı / Toplam Nüfus) x 1000
Ölümlerin Nedenleri:
1. Sağlık problemleri2. Depremler, sel ve su baskınları3. Savaşlar4. Salgın hastalıklar5. Kıtlıklar6. Kitlesel kazalar
C) Ortalama Yaşam Süresi
 Ortalama... (Devam)
Nüfus ve Yerleşme 07 Ağustos 2013 1 yorum
Okyanus Akıntıları
Okyanus akıntıları, Dünyanın doğal sistemleri içerisinde canlılar için büyük öneme sahip öğelerinden biridir. Bu akıntılar iklim ve canlılar üzerinde etkilidir. Makalemizde bu akıntıların oluşum sebepleri, türleri ve özellikleri yer almaktadır. (Devam)
Bilmek İstedikleriniz 31 Ocak 2015 13 yorum
Ölçek Hesaplama
Yeryüzü şekillerinin birebir haritasını çizmek mümkün değildir.
Bu nedenle haritadaki gerçek uzunluklar belli bir ölçek dahilinde küçültülerek haritaya aktarılır.
Haritadaki bu küçültme oranına ölçek denir.

 
Ölçek iki şekilde ifade edilir: 1. Kesir Ölçek, 2. Çizgi Ölçek
 
1. Kesir Ölçek
Küçültme oranının kesirli sayılarla ifade edildiği ölçek türüdür.
Pay her zaman 1’dir.
Örneğin;1/100.000, 1/250.000, 1/1.000.000 gibi...
Kesir ölçekte birim yazılmaz. Her zaman santimetre (cm) cinsindedir.
Pay ile paydanın birimleri her zaman birbirine eşittir.
Örneğin; 1/100.000 =
Haritalarda küçültme oranı aksi belirtilmemişse santimdir.
Ama farklı birimlere çevrilmesi isteniyorsa şu şekilde yapılır:

KM&... (Devam)
Harita Bilgisi 25 Kasım 2012 82 yorum
Ölçek Hesaplama Soruları
SORU 1:
Ölçeği verilmemiş bir haritada iki nokta arası gerçek uzunluk 24 km dir. Bu uzunluk haritada 4 cm ile gösterilmiş ise haritanın ölçeği nedir?
Çözüm:
Soruda gerçek uzunluk ve harita uzunluğu verilmiştir. Bizden haritanın ölçeğini bulmamız istenmektedir. Kullanacağımız formül:

Ölçek her zaman santimetre (cm) ile ifade edilir. Bu nedenle gerçek uzunluğu km'den cm'ye çevirmemiz gerekli. Bunun için beş tane sıfır ekliyoruz:
Gerçek Uzunluk = 24 * 100000 = 2400000
Şimdi formülü yazabilir ve varsa sadeleştirmeyi yapabiliriz:
Ölçek = Harita Uzunluğu / Gerçek Uzunluk = 4/2400000 = 1/600000
SORU 2:
Ölçeği verilmemiş bir haritada iki nokta arası gerçek uzunluk 30 km dir. Bu uzunluk haritada 3 cm ile gösterilmiş ise haritanın ölçeği nedir?
Çözüm
Soruda ger... (Devam)
Harita Bilgisi 29 Ekim 2014 31 yorum
Ölçekleri Birbirine Çevirmek
1. Kesir Ölçeği Çizgi Ölçeğe Çevirmek
 
1/200000 kesir ölçeğini çizgi ölçeğe çevilelim:
Her biri 1 cm uzunluğunda beş çentikli bir doğru çizip birimine km yazalım¹, İkinci çentiğin üzerine sıfır koyalım;
 

Kesir ölçeğin paydasını cm’den km’ye çevirelim:
200000 cm = 2 km
Çıkan sonucu sıfırın yanlarına yazıp sağa doğru bir kat arttırarak yazalım:
 

 
2. Çizgi Ölçeği Kesir Ölçeğe Çevirmek

Yukarıdaki çizgi ölçeği kesir ölçeğe çevirirken ölçek formülünü yazarız, harita uzunluğu ve gerçek uzunluğu tek çentiğe göre² hesaplarız:

 
NOTLAR:
1. Kesir ölçeği çizgi ölçeğe çevirirken birim km olmak zorunda deği... (Devam)
Harita Bilgisi 12 Ekim 2014 3 yorum
Paraleller
Dünya'nın tam ortasından geçen Ekvator çizgisine paralel olarak doğu batı yönünde uzanan hayali çizgilere paralel denir.

Paralellerin başlıca özellikleri şunlardır:

1. Ekvator'un kuzeyinde kalanlara kuzey paralelleri, güneyinde kalanlara güney paralelleri denir.
2. Ekvator'un 90 tane kuzeyinde 90 tane güneyinde olmak üzere 180 tane paralel bulunmaktadır.
3. Başlangıç paraleli Ekvator'dur.
4. İki paralel arasında 111 km sabit uzaklık bulunur.
5. Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe Paralellerin uzunlukları azalır, dereceleri büyür.
6. Dünya üzerindeki bir noktanın Ekvator'a olan uzaklığının açı cinsinden değerine enlem denir. İki paralel arasındaki uzaklık dakikaya, dakikalar da saniyelere bölünerek enlemler elde edilir.
(Devam)
Paralel ve Meridyenler 28 Aralık 2014 1 yorum
Projeksiyon Tipleri
Haritalardaki şekil ve alan bozulmalarının en aza indirilebilmesi için oluşturulan özel çizim yöntemlerine projeksiyon ya da iz düşüm yöntemleri denir.

Projeksiyonların bazıları uzunluk, bazıları açı, bazıları ise alanları gerçeğe daha yakın gösterir. Projeksiyonlar iz düşüm (yükseltinin sıfır kabul edilmesi) esasına göre çizildiğinden engebesi fazla olan yerlerin iz düşüm yüz ölçüm ile gerçek yüz ölçümleri arasındaki fark fazladır.

Örneğin yurdumuzda Doğu Anadolu ile Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde iz düşüm yüz ölçüm ile gerçek yüz ölçüm arasındaki fark çok fazladır.

Harita çiziminde kullanılan başlıca projeksiyon tipleri silindirik, konik ve düzlem projeksiyonlardır.

1. Silindir Projeksiyon

Bu projeksiyonda harita alanı açılmış bir silindir üzerine aktarılır. Bu projeksiyonla çizilen haritalarda ekvator çevresinde doğruya yakın görünümler elde edilirken kutuplara doğru önemli ... (Devam)
Harita Bilgisi 29 Şubat 2012 106 yorum
Rüzgarın Hızı ve Şiddeti
Rüzgarın birim zamanda aldığı yola rüzgar hızı denir. Anemometre ile ölçülür. Birimi kilometre/saat dir.

Rüzgar şiddeti ise çevresine etkisine göre 0 ' 12 arasında belirlenen değerdir (Bofor ölçeği ile belirlenir).
(Devam)
Basınç ve Rüzgarlar 23 Aralık 2014 Yorum yok
Rüzgarın Hızını Etkileyen Faktörler
1. Basınç Farkı

Basınç merkezleri arasındaki fark ne kadar fazla ise rüzgar o kadar hızlı olur.

2. Basınç Merkezleri Arasındaki Uzaklık

Birbirine yakın basınç merkezlerinde rüzgar daha hızlı eser.

3. Dünyanın Dönüşü

Dünyanın dönüşüne bağlı olarak rüzgar en uzun yolu izler. Belli bir süre sonra enerjisini kaybeder ve rüzgar hızı azalır.

4. Sürtünme

Yere yakın esen rüzgarlar yere sürtünerek hız kaybeder. (Devam)
Basınç ve Rüzgarlar 23 Aralık 2014 25 yorum
Savan Bitki Örtüsü
2. Savanlar
 
 
 
- Yağmur ormanları ile çöller arasında yer alan genellikle ot topluluklarından oluşan, kuraklığa dayanıklı ağaçcıkların da görüldüğü bitki topluluklarına savan denilmektedir.
- Yağmur ormanları kadar fazla ve düzenli yağmur almadıkları için daha seyrek, kısa ağaç ve çayır toplulukları ortaya çıkmıştır. Savanlar çöllere yaklaştıkça steplere dönüşürler.
- Kurak savan bölgelerinin akarsu boylarında dar ve geniş şeritler halinde ormanlara rastlanır.
- Genellikle palmiye ve şemsiye ağaçlarından oluşur (park ya da galeri ormanı da denir).
- Savanlar kış aylarında ortadan kalkarlar. (Devam)
Bitkiler 22 Aralık 2014 Yorum yok
Sıcaklığın Yeryüzündeki Dağılışı
Ocak ayında güney yarım kürede, Temmuz ayında kuzey yarım kürede yaz yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak Ocak ayında güney yarım küre, Temmuz ayında kuzey yarım küre daha yüksek sıcaklıklar görülür.

Kutuplara yakın yerlerde yaşanan Sert Karasal iklim ile 30 derece enlemlerindeki sürekli yüksek basınçlarla oluşmuş çöllerde yüksek sıcaklık farkları görülür.

Ekvatordan kutuplara doğru giden sıcak su akıntıları özellikle kuzey yarım kürede karaların batı kıyılarına ılık bir hava getirir. Bunun sonucunda yıl boyunca fazla değişmeyen ılıman okyanusal iklim oluşmuştur.

Kutuplar güneş ışınlarını eğik almaları, tutulmanın fazla olması, atmosferde katedilen yolun fazla olması gibi sebeplerle soğuktur.

Dünya genelinde farklı sıcaklıklar görülmesinin en önemli nedeni enlem olmakla birlikte bazı özel çukurluklarda mikro klima alanları da oluşmuştur. (Devam)
Sıcaklık 01 Nisan 2012 Yorum yok
Toplam 5 sayfa, 3. sayfadasın: Önceki, 1, 2, 3, 4, 5, Sonraki
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi