Sanayi Devrimi Yazıları - Coğrafya Sitesi
EtiketŞu anda Sanayi Devrimi konusu ile ilgili sayfalara bakmaktasınız.
Bu konuyla ilgili toplam 13 içerik bulunuyor.
12. Sınıf Kitabı Sayfa 20 Ölçme Değerlendirme
1.Sera etkisi nedir ? Açıklayınız.
 GüneÅŸ ışınlarının yeryüzüne çarpıp ısı enerjisi haline dönüÅŸmesi sırasında, bu enerjinin uzaya yayılmasını önleyen ve bir manto gibi görev yapan, karbon dioksit, tozlar, su buharı, partiküller v.s. maddelerin ısıyı abzorbe ederek, dünyanın giderek ısınmasına sebep olduÄŸu olaydır. sera gazları: H2O, CH4, NO2, CFC gibi sera etkisini oluÅŸturan gazlardır.
 2.Sumatra'nın Toba Dağı'nda 73 bin yıl önce meydana gelen volkanizmanın sonuçları nelerdir?
 Sumatra'daki Toba Dağı yaklaşık 73.000 yıl önce patlamış ve atmosfere yoÄŸun bir ÅŸekilde kül ve gaz yayılmıştır. Patlamanın ÅŸiddetiyle gökyüzünün karardığı ve bölgede sıcaklık deÄŸerlerinin önemli ölçüde azaldığı görülmüÅŸtür. Bu nedenle iklimin Buzul Çağı'ndaki duruma dönd&uu... (Devam)
Etkinlikler 17 Kasım 2012 5 yorum
12. Sınıf Kitabı Sayfa 229 Etkinlikleri
Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.
1. Çevrenin bozulması ve çevre sorunlarının ortaya çıkması nasıl baÅŸlamıştır?CEVAP: Sanayi Devrimi ile çevre sorunları büyük oranda artmıştır. Bunun sebebi fosil yakıtların fazla kullanılması, bunların çevreye verdiÄŸi kirliliktir. Ayrıca hızlı nüfus artışı doÄŸal kaynaklara olan talebi arttırmıştır.
2. Gelecekte yaÅŸanacak çevre sorunlarını azaltmak ve ortadan kaldırmak için neler yapılmalıdır?CEVAP: Çevre sorunlarını önlemek için insanlar bilinçlendirilmeli, yenilenebilir kaynaklar tercih edilmeli, doÄŸal kaynakların sürdürülebilir ve planlı kullanılması saÄŸlanmalıdır.
3. Günümüzdeki çevre sorunlarının ortaya çıkmasında hangi faktörlerin etkileri vardır?CEVAP: Hızlı nüfus artışı, sanayileÅŸme, ÅŸehirleÅŸme, çarpık kentleÅŸme, doÄŸal kay... (Devam)
Etkinlikler 18 Mayıs 2014 8 yorum
Dünya Nüfusunun Tarihsel Artış ve Gelişimi
Nüfus Artışı; doÄŸum miktarının, ölüm miktarından fazla olmasıdır. Nüfusun çok büyük bir hızla kısa sürede göstermiÅŸ olduÄŸu artışlar ise nüfus patlaması olarak adlandırılır. Dünyada nüfus patlamalarını 3 aÅŸamada inceleriz.
1. Paleolitik Dönem
Bu dönemin baÅŸlangıcı günümüzden 2 milyon yıl öncesine dayanır. Paleolitik dönemin başında insanın araç yapma becerisi kazanması, beslenme ve korunma kültürünü büyük deÄŸiÅŸime uÄŸratmış, bu sayede nüfus önemli ölçüde artmıştır. Bu evrede dünya nüfusu yaklaşık birkaç milyon kiÅŸi, ortalama ömür 20-25 yıl kadardır.
2. Neolitik Dönem
Ä°nsanoÄŸlunun günümüzden yaklaşık 10000 yıl önce yerleÅŸik yaÅŸama geçmesi ve tarımsal faaliyetlerin baÅŸlaması nüfus üzerinde büyük e... (Devam)
Nüfus ve Yerleşme 10 Temmuz 2013 Yorum yok
Ekonomik Faaliyetlerin Sınıflandırılması
Ä°nsanlık tarihi içinde insanın ilk yaptığı ekonomik faaliyet tarımsal üretimdir. Tarımsal üretim bu nedenle birincil ekonomik faaliyet olarak adlandırılmıştır.
 
Tarımın ardından ikinci sektör ise sanayidir. GeçmiÅŸte sınırlı bir iÅŸ kolu olan endüstriyel üretim, sanayi devriminden sonra büyük aÅŸama kaydetmiÅŸtir. Sanayi sektörü ikincil faaliyetler olarak adlandırılır.
 
Sanayi Devrimini izleyen yıllarda insan ihtiyaçlarının geniÅŸ ölçüde karşılanabilmesi için bir hizmet sektörü ortaya çıkmıştır. Hizmet sektörü de üçüncül faaliyetler olarak adlandırılmaktadır.
 
1. Birincil Faaliyetler (Tarım)
- TopraÄŸa dayalı veya basit üretime dayalı faaliyetlerdir.
- Tarım,
   Tarım ürünleri (ekme, dikme, biçme, toplama)
   Hayvancılık (et, süt, yu... (Devam)
Ekonomik Faaliyetler 24 Ekim 2013 4 yorum
Geçim Tarzları
Ä°nsanoÄŸlu yer yüzünde ortaya çıktığı günden bugüne büyük bir deÄŸiÅŸim yaÅŸamıştır. Bu deÄŸiÅŸim; bedensel, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda çok büyük bir deÄŸiÅŸim özelliÄŸi gösterir. Ä°nsanoÄŸlunun yaÅŸadığı deÄŸiÅŸim bütün bu alanlarda birbirine paralel geliÅŸmiÅŸtir. GeliÅŸimin temel dinamiÄŸini ekonomik faaliyetler ve geçim tarzları belirlemiÅŸtir. Ä°nsanlık tarihi ekonomik anlamda incelendiÄŸinde bir takım özellikler dikkati çekmektedir.
 
1. Paleolitik Dönem (Kaba TaÅŸ Devri)
- Temel ekonomik faaliyet avcılık ve toplayıcılıktır.
- Ä°nsanların ortalama yaÅŸam süresi 20-25 yıl olup beyin hacmi küçük, boyları kısadır.
- MaÄŸaralar barınma amaçlı kullanılmıştır.
- Göçebe topluluklar halinde yaÅŸamaktadırlar.
- Bu dönemde ilk basit araçları yapmayı baÅŸarmışlardır.
&... (Devam)
Ekonomik Faaliyetler 24 Ekim 2013 1 yorum
Nüfus ve Nüfus Sayımları
Nüfus; sınırları belirlenmiÅŸ bir alanda, belirli bir tarihte bulunan toplam insan sayısıdır. Belirli bir alanda yaÅŸayan insanların sayısı ve nitelikleri zamana baÄŸlı olarak hızlı ve büyük bir deÄŸiÅŸim içerisindedir.
Nüfus, nüfus sayımları ile tespit edilir. Ancak nüfusun tespiti için sayımların dışında da kaynaklar kullanılabilmektedir. ÖrneÄŸin doÄŸum – ölüm kayıtları, göç kayıtları, banka ve sigorta kayıtları ve dönemsel olarak yapılan bilimsel araÅŸtırmalar gibi. Ancak temelde belirli bir alanda yaÅŸayan toplam insan sayısı nüfus sayımları aracılığı ile tespit edilir.
Nüfus Sayımları;
Bir ülkenin tümünde veya sınırları belirlenmiÅŸ bir bölgede yaÅŸayan tüm insanlarla ilgili sayısal, ekonomik ve toplumsal verilerin toplanma, deÄŸerlendirilme ve analiz edilme sürecine nüfus sayımı denir. Yani nüfus sayım... (Devam)
Nüfus ve Yerleşme 10 Temmuz 2013 1 yorum
Nüfusun Değişkenleri
A) DoÄŸumlar
 DoÄŸurganlık: Canlı doÄŸum sayısı DoÄŸurgan Nüfus: DoÄŸum yapabilme özelliÄŸine sahip 15-49 yaÅŸ arası kadın nüfus DoÄŸum Oranı= (DoÄŸum Sayısı / Toplam Nüfus) x 1000
DoÄŸurganlık Oranını Etkileyen Faktörler:
1. DoÄŸal afet, salgın hastalık, savaÅŸlar2. EÄŸitim seviyesi ve ekonomik durum3. Bebek ölümleri4. Evlilik yaşı ve oranı5. Dinin etkisi6. Nüfusun yaÅŸ ve cinsiyet durumu7. ÅžehirleÅŸme ve kadının sosyal statüsü8. Ülkelerin uyguladığı nüfus politikaları
B) Ölümler
 Ölüm Oranı= (Ölüm Sayısı / Toplam Nüfus) x 1000
Ölümlerin Nedenleri:
1. SaÄŸlık problemleri2. Depremler, sel ve su baskınları3. SavaÅŸlar4. Salgın hastalıklar5. Kıtlıklar6. Kitlesel kazalar
C) Ortalama YaÅŸam Süresi
 Ortalama... (Devam)
Nüfus ve Yerleşme 07 Ağustos 2013 1 yorum
Sanayi Devrimi ve Yayılışı
18. yüzyılda ilk olarak Ä°ngiltere’de dokuma sektöründe ortaya çıktı ve daha çok küçük atölyeler ÅŸeklindeydi.
Buradan zengin kömür yataklarına sahip Almanya ve Fransa’ya sıçradı.
20. yüzyılın başında Ä°talya ve diÄŸer ülkelerde hızla yayıldı.
 
Buhar ve kömür enerjisinden faydalanılarak ve demir – çelik kullanılarak daha dayanıklı ulaşım araçları yapılmıştır.
Bu araçlar kentleri ve limanları birbirine baÄŸlamışlardır.
 
Günümüzde ulaşım ve iletiÅŸim teknolojilerindeki geliÅŸmelere baÄŸlı olarak küreselleÅŸme meydana gelmiÅŸ, ülkelerin birbiriyle etkileÅŸimi artmıştır.
ÖrneÄŸin Türkiye’de üretilen bir ürün internet aracılığı ile çok uzak yerlere satılabilmektedir. (Devam)
Ülkeler ve Bölgeler 01 Nisan 2014 Yorum yok
Tarihteki İki Büyük Göç
1. Türklerin Orta Asya’dan Göçünden Kavimler Göçüne
Türklerin Orta Asya'dan Göçü
Türk göçlerinin en önemli sebebi, Ana yurt topraklarının verimsizleÅŸmesidir. Büyük ölçüde kuraklık, nüfus yoÄŸunluÄŸu ve otlak darlığı, ekonomik sıkıntılara neden olmuÅŸtu. Hayvanların beslenmesi, çeÅŸitli gıda maddeleri, giyim eÅŸyası gibi ihtiyaçların karşılanması için iklimi elveriÅŸli zengin topraklar gerekiyordu.
Bu nedenle önceleri verimli topraklara sahip ve nüfusu az olan komÅŸu ülkelere göçler yapıldı. Zamanla buraların da yeterli olmadığı görüldü ve yeni yerler aranmaya baÅŸlandı. Böylece ekonomik ve ticari yönden daha iyi imkanlara sahip diÄŸer topraklara göçler baÅŸladı.
Kavimler Göçü
4. yüzyılın sonlarına doÄŸru gerçekleÅŸen Kavim... (Devam)
Nüfus ve Yerleşme 18 Ocak 2014 Yorum yok
Tarihteki İki Büyük Göç Dalgası
 
1. Türklerin Orta Asya’dan Göçünden Kavimler Göçüne
 
Türklerin Orta Asya'dan Göçü
Türk göçlerinin en önemli sebebi, Ana yurt topraklarının verimsizleÅŸmesidir. Büyük ölçüde kuraklık, nüfus yoÄŸunluÄŸu ve otlak darlığı, ekonomik sıkıntılara neden olmuÅŸtu. Hayvanların beslenmesi, çeÅŸitli gıda maddeleri, giyim eÅŸyası gibi ihtiyaçların karşılanması için iklimi elveriÅŸli zengin topraklar gerekiyordu.
Bu nedenle önceleri verimli topraklara sahip ve nüfusu az olan komÅŸu ülkelere göçler yapıldı. Zamanla buraların da yeterli olmadığı görüldü ve yeni yerler aranmaya baÅŸlandı. Böylece ekonomik ve ticari yönden daha iyi imkanlara sahip diÄŸer topraklara göçler baÅŸladı.
 
Kavimler Göçü
4. yüzyılın sonlarına doÄŸru g... (Devam)
Nüfus ve Yerleşme 16 Eylül 2013 1 yorum
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı
Nüfus YoÄŸunluÄŸu: Belirli bir alanda bulunan insanların birim alandaki dağılımına nüfus yoÄŸunluÄŸu denir.
 Nüfus YoÄŸunluÄŸu = (Toplam Nüfus / Yüzölçüm )
 
A. DoÄŸal (Fiziki) Faktörler
 
1. Yeryüzü Åžekilleri
 
 DaÄŸların Uzanışı
 DaÄŸlarımızın genelde doÄŸu batı uzanışlı olması;
v  Kıyı ile iç kesimler arasındaki ulaşımı güçleÅŸtirir,
v  Deniz etkisinin iç kesimlere girmesini engeller.
 Bu nedenle kıyılarımız daha fazla nüfuslanmıştır.
 


Hinterland: Bir merkezin iç kesimlerle etkileÅŸimine hinterland denir. EÄŸer bir yerleÅŸmenin diÄŸer yerleÅŸmelere ulaşımı kolaysa hinterlandı geniÅŸ, zorsa hinterlandı dardır.
 
Hinterlandı dar olan Sinop, Giresun gelişememesine karşın geniş bir hinterlanda sahip İstanbul, İzmir daha fazla gelişmiştir.


 
Ege’de yer alan Ä... (Devam)
Türkiye Coğrafyası 23 Aralık 2014 Yorum yok
Türkiye'de Yerleşme Tipleri

1. Köy Altı YerleÅŸmeleri
Bazı kiÅŸilerin çeÅŸitli nedenlerle köylerinden ayrılarak kurdukları bir ya da birkaç meskenden oluÅŸan yerleÅŸmelerdir.
Özellikleri:
- Ä°dari yönden bir köye baÄŸlıdır.- Geçici yerleÅŸmelerdir.- Sonradan süreklilik kazanıp köy statüsü kazanabilirler.- Genellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde kullanılırlar.- EÄŸitim, saÄŸlık, cami gibi hizmetleri baÄŸlı olduÄŸu köyden alırlar.- ÇoÄŸunlukla derme – çatma basit barınaklardan oluÅŸur.- Bölgelere ve yapısına göre çeÅŸitli isimler alırlar: Bunlar büyükten küçüÄŸe doÄŸru: Mahalle, yayla, çiftlik, mezra, kom, canik, oba, divan, dam ve baÄŸ evidir.
Köy Altı YerleÅŸmelerin Ortaya Çıkma Sebepleri:
- Tarım arazilerinin yetersiz ya da birbirinden uzak olması.- Hayvanlar için otlak ve barınak temini.- Devlete ait arazilerin özellikl... (Devam)
Nüfus ve Yerleşme 04 Mart 2014 5 yorum
Ulaşım Hatlarının Ülkeler ve Bölgeler Arası Etkileşime Etkisi
Ulaşım olanakları artan bir yerde nüfus artışı yaÅŸanır. Nüfus artışı ise o yerleÅŸmenin geliÅŸmesini saÄŸlar.
Sanayi tesisleri daha çok ulaşımı iyi yerlere kurulur. Sanayi kurulması da ÅŸehirlerin büyümesini saÄŸlar.
Türkiye ulaşım yönünden avantajlı bir ülkedir;
- Ä°ki kıta arasında,- Ä°ki önemli boÄŸaza sahip,- Dört tarafı denizlerle çevrili,- Zengin petrol yatakları olan komÅŸulara sahip,- Uluslar arası yollara sahiptir.
Bu özellikler Türkiye’nin hızlı geliÅŸmesinde etkili olmuÅŸtur.
Sanayi Devriminin ilk yıllarında ulaşım olanakları zordu. Ancak günümüze geldiÄŸimizde yük ve yolcu taşımacılığının hem hızlandığını hem arttığını görüyoruz.
Bunun sonucu olarak;
- Yeni ekonomik fırsatlar oluÅŸmuÅŸ,- Küresel ve bölgesel pazarlar kurulmuÅŸ,- Ürün fiyatları düÅŸmüÅŸ, kalite artmıştır.
 
... (Devam)
Ülkeler ve Bölgeler 01 Nisan 2014 Yorum yok
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi