EtiketŞu anda Dere konusu ile ilgili sayfalara bakmaktasınız.
Bu konuyla ilgili toplam 48 içerik bulunuyor.
Türkiye'nin Akarsuları
Türkiye Akarsularının Özellikleri
1. Rejimlerine Göre Akarsular
 Düzenli Rejim: Karadeniz akarsuları Düzensiz Rejim: Diğer tüm akarsular
2. Beslenme Kaynaklarına Göre Akarsular
 Yağmur Suları: Akdeniz ve Ege akarsuları Kar Erimeleri: Fırat, Dicle, Aras, Kura Sel Suları: İç Anadolu Akarsuları Yer Altı Suları: Manavgat, Köprüçay Göllerden Beslenenler: Susurluk (Ulubat, Manyas Gölü) Kovada (Eğirdir Gölü) Çarşamba Çayı (Beyşehir Gölü) Arpaçay (Çıldır Gölü) Karma Rejimli: Fırat, Dicle, Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya, B. Menderes
3. Döküldüğü Yere Göre Akarsular
 Açık Havza: Fırat, Dicle, Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya, B. Menderes, Çoruh, Susurluk, ... (Devam)
Kategori: Türkiye Coğrafyası   Tarih: 03 Ocak 2014   3 yorum
Türkiye'nin Bitki Varlığı
Dünya'da bitki çeşitliliğinin en fazla olduğu yerler ekvator çevresidir. Buradaki ülkelerden sonra Türkiye, en çok bitki türü barındıran ülkedir.

Avrupa Kıtası, Türkiye'nin yaklaşık 15 katı büyüklüğüne sahip olmasına rağmen, tüm Avrupa Kıtası'nda yaklaşık 12.000 bitki türü yer alırken Türkiye'de 12.000'den fazla bitki türü bulunmaktadır. (Devam)
Kategori: Bitkiler   Tarih: 22 Aralık 2014   5 yorum
Türkiye'nin Toprak Varlığı

1. Zonal Topraklar
Anakayanın, bulunduğu bölgedeki iklim koşullarının etkisiyle olduğu yerde çözünmesiyle oluşan topraklardır.
1. Kahverengi Orman Toprakları
- Orman örtüsü altında oluşan bu topraklar organik madde bakımından zengin olduklarından renkleri koyudur.
- Yıkanmanın fazla olduğu yerlerde asitli ve kireçsiz orman toprakları oluşmaktadır.
- Ülkemizde bu tip topraklar, Kuzey Anadolu Dağlarının denize bakan yamaçlarında yaygındır.
- İyi yıkanmış bu topraklar çay ve kivi yetiştirmek için oldukça elverişlidir.
2. Kırmızı Akdeniz Toprakları (Terra - Rossa)
- Organik madde bakımından fazla zengin olmayan bu topraklarda genellikle turunçgil, bağcılık ve zeytin tarımı yapılmaktadır.
- Bu topraklar ülkemizde Marmara Bölgesinin güney kesimi ile Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir.
3. Kahverengi Bozkır Toprakları
- Bozkır sahalarınd... (Devam)
Kategori: Topraklar   Tarih: 21 Aralık 2013   Yorum yok
Volkanik Biriktirme Şekilleri
1. Volkan Konileri
 
Yeryüzüne ulaşan magmanın oluşturduğu yeryüzündeki biriktirme şekilleridir.
 
Kül Konileri: Daha çok tüf, kül, çakıl, kum gibi volkandan çıkan katı parçaların oluşturduğu konilerdir. Yükseltisi fazla değildir.
 
Kalkan Şekilli Volkanlar: Yeryüzüne ulaşan magma aşırı derecede akışkan ise oldukça uzak mesafelere yayılır ve yayvan bir görünüm kazanır.
 
Karma (Tabakalı) Volkanlar (Stratovolkan): Hem kül hem ağda kıvamında lavlar tarafından oluşmuş yüksek volkan dağlarıdır.
 
Yarık Volkanizması: Çatlaklar boyunca yeryüzüne ulaşan magma çevreye yayılır ancak büyük dağlar oluşturmaz.
 
2. Lav Platoları
 
Volkandan çıkan tüf ve lavların çukurlukları düzleştirmesi ile ortaya çıkan düzlükler. Buralar sonradan akarsularla parçalanarak pla... (Devam)
Kategori: İç Kuvvetler   Tarih: 04 Haziran 2012   Yorum yok
Yağış Türleri
Havada bulunan nemin doyma noktasını aşıp katı veya sıvı olarak yer yüzüne ulaşmasıdır.
 
Yüksekte Oluşan Yağışlar
 
Yağmur
 
Bulutu oluşturan su taneciklerinin uygun koşullarda birleşip yer yüzüne düşmesidir.
 
Kar
 
Hava sıcaklığı 0 derecenin altında olduğunda sıvı yağış buz parçaları haline gelir ve kar oluşur.
 
Dolu
 
Ani sıcaklık değişimlerinin yaşandığı hızlı yükselici hava hareketlerinin bulunduğu yerlerde oluşan büyük buz parçalarıdır.
 
Yüzeyde Oluşan Yağışlar
 
Çiy
 
Nemli bir hava kütlesi soğuk yüzeyden geçerken zeminde su damlaları oluşur. Genellikle İlkbahar aylarında görülür.
 
Kırağı
 
Sıcaklık değerlerinin düşük olduğu zamanlar yüzeyde buz tanecikleri oluşur. Buna kırağı denir.
 
Kırç
 
Havadaki su buharının soğuk ağaç, tel, yaprak ve otomobil... (Devam)
Kategori: Nem ve Yağış   Tarih: 03 Haziran 2012   Yorum yok
Yer Altı Suları
Yeryüzündeki tatlı suların büyük bir bölümü yer altında kaya çatlakları ve gözeneklerde yer alır. Yer altındaki suların toplam tatlı su rezervi içindeki miktarı 98% civarındadır. Yer altındaki sular özellikle çatlaklar, gözenekler, kılcal damarlar ve mağaralarda çeşitli rezervler oluştururlar. Bir yerde yer altı suyunun birikmesi için altta geçirimsiz bir tabakanın bulunması gereklidir. Volkanik ve metamorfik kayaçların pek çoğu geçirimsiz özelliktedir.
 
Geçirimsiz tabakaların üzerindeki biriken su kütlesine su tablası adı verilir. Geçirimli tabakaların geçirimsiz tabakayla temas ettiği alanlarda biriken su kütlesine taban suyu denilir. Taban suları bazen uygun koşullarda kendiliğinden yüzeye ulaşır. Genellikle kuyular ve sondajlar yardımıyla yüzeye çıkarılarak içmede ve sulamada kullanılmaktadırlar.
&... (Devam)
Kategori: Su Kaynakları   Tarih: 03 Kasım 2012   6 yorum
Yeryüzünde Sıcaklığın Dağılışını Etkileyen Faktörler
1. Güneş Işınlarının Düşme Açısı
(Güneş ışınlarının atmosferde aldığı yol)

Güneş ışınları bir yere ne kadar dik açıyla düşerse sıcaklık değerleri de o kadar yüksek olur. Çünkü dik açıyla gelen ışınlar daha dar alanları ısıtmaktadır.

Güneş ışınlarının düşme açısı dünyanın şekli, eksen eğikliği, günlük hareketi ve eğime bağlı olarak değişir.

a. Dünyanın Şekli: Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısı küçülür.
b. Eksen Eğikliği: Dünyanın güneş etrafındaki dönüşüne bağlı olarak yıl içinde yarımkürelere farklı açılarla düşer.
c. Günlük Hareket: Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüşüne bağlı olarak sabah ve akşam dar açılarla düşerken, öğle vakti daha dik açıyla düşer.
d. Bakı ve Eğim: Güneşe bakan yamaçlar güneş ışınlarını daha dik açıyla alırlar.

2. Güneşlenme Süresi

Güneşlenme süresi uzadıkça atmosferdeki ısı birikimi artacağı için sıcaklık da artar.

Gün içinde en yüksek sıcaklıkların öğleden birkaç saat sonra olması bununla ilgilidir. E... (Devam)
Kategori: Sıcaklık   Tarih: 01 Nisan 2012   88 yorum
Zaman Hesaplamaları
Meridyenler yardımıyla yerel saat hesaplamaları yapılabilir. Bu işlemleri yapabilmek için iki meridyen arasındaki zaman farkın bilinmesi gerekir.
 UYARI: Dünya kendi çevresindeki dönüşünü 24 saatte (24 x 60 = 1440 dakika) tamamlar. Dünya üzerinde 360 meridyen olduğu için 1440 / 360 = 4 dakika olur.
Yerel saat hesaplamalarında şu yol izlenir:
1. Yerel saat farkı sorulan merkezler arasındaki meridyen farkı bulunarak 4 dakika ile çarpılır. Böylelikle aradaki zaman farkı bulunmuş olur.
Meridyen farkını bulurken her ikisi nokta da batıda ya da doğuda ise büyük meridyenden küçük meridyeni çıkarırız; biri doğuda biri batıda ise her iki meridyen derecesini toplarız. 2. Dünya batıdan doğuya doğru döndüğü için doğuda yerel saat batıya göre daima ileridedir. Batıda ise doğuya göre daima geridedir. Böylece;
Batıdaki bir noktanın yerel saati ... (Devam)
Kategori: Paralel ve Meridyenler   Tarih: 29 Şubat 2012   2 yorum
Toplam 3 sayfa, 3. sayfadasın: Önceki, 1, 2, 3
© 2015 Coğrafya Sitesi
Coğrafya