Türkiye Akarsularının Özellikleri
1. Rejimlerine Göre Akarsular
Düzenli Rejim: Karadeniz akarsuları
Düzensiz Rejim: Diğer tüm akarsular
2. Beslenme Kaynaklarına Göre Akarsular
Yağmur Suları: Akdeniz ve Ege akarsuları
Kar Erimeleri: Fırat, Dicle, Aras, Kura
Sel Suları: İç Anadolu Akarsuları
Yer Altı Suları: Manavgat, Köprüçay
Göllerden Beslenenler:
Susurluk (Ulubat, Manyas Gölü)
Kovada (Eğirdir Gölü)
Çarşamba Çayı (Beyşehir Gölü)
Arpaçay (Çıldır Gölü)
Karma Rejimli: Fırat, Dicle, Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya, B. Menderes
3. Döküldüğü Yere Göre Akarsular
Açık Havza: Fırat, Dicle, Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya, B. Menderes, Çoruh, Susurluk, Seyhan, Asi
Kapalı Havza: Aras, Kura, Peçenek Çayı, Çarşamba Çayı
4. Doğduğu ve Döküldüğü Yere Göre Akarsular
Kaynağını Türkiye’den Alıp Yurtdışına Dökülen: Fırat, Dicle (Irak), Aras, Kura (Azerbaycan), Çoruh (Gürcistan)
Kaynağını Yurtdışından Alıp Türkiye’de Denize Dökülen: Asi (Lübnan), Meriç (Bulgaristan)
Yukarıdaki haritanin yüksek çözünürlüklü olanı için buraya tıklayın.
Çok güzel bir derleme olmuş.
Çok güzel olmuş
çok karmaşık