Yer altı sularının kendiliğinden yer yüzüne ulaşmasına pınar veya kaynak denir. Türkiye’de gayzer hariç tüm yer altı kaynaklarına rastlanır.
1. Yamaç (Vadi) Kaynakları
Geçirimli tabaka boyunca yer altına sızan suyun uygun yerlerde yüzeye çıkması ile oluşan kaynaklardır. Türkiye dağlık, engebeli ve yüksek bir ülke olduğu için fazla rastlanır. Suları genelde temiz, içmeye uygun ve soğuktur. Akım miktarı iklime bağlı olarak değişir.
2. Karstik Kaynaklar
Karstik arazilerde yer altına sızan suların uygun bir noktada yüzeye çıkmasıyla oluşan kaynaklardır. Ülkemizde Akdeniz Bölgesinin genelinde, özellikle Teke – Taşeli Platolarında görülmektedir. Suları kireçli ve içmeye fazla elverişli değildir. Akım miktarı yıl içinde fazla değişim göstermez.
3. Artezyen Kaynakları
İki geçirimsiz tabaka arasında biriken suların insan eliyle (sondaj yardımı ile) yüzeye çıkmasıyla oluşur. Ülkemizde ovaların büyük bölümünde bu tip kaynaklara rastlanır. Bazı bölgelerimizde içme suyu temini için de kullanılır. Bazı ovalarda aşırı su çekimi nedeniyle artezyen kaynaklar çok derine inmiştir.
4. Fay Kaynakları
Yer altına sızan suyun ısınarak fay hatları boyunca yüksek basınçla yukarı çıkmasıyla oluşur. Fay hatları ile bu kaynakların çıkış yeri paraleldir. Suları sıcak ve mineral açısından zengindir.
Türkiye’de Jeotermal Kaynaklardan Nasıl Faydalanılır?
• Elektrik enerjisi üretimi Denizli-Sarayköy ve Aydın-Germencik’te yapılmaktadır. • Sera ve konut ısıtmasında kullanılır. • Sağlık turizminde faydalanılır. Başlıca kaplıcalarımız: Balçova, Çeşme Ilıca, Karahayıt, Simav, Gazlıgöl, Kızılcahamam, Hamamözü, Havza, Sorgun.
Türkiye’de Neden Fay Kaynakları Fazladır?
Genç bir ülkedir. Fay hatları ve volkan arazileri fazladır.