- Bu geniş alan birçok canlıya yaşam alanıdır. Aynı zamanda karada yaşayanlar için de önemlidir. - Dünya'nın en büyük biyomunu oluşturur. - Dünya'nın %70'i sularla kaplıdır. - Tatlı su ve tuzlu su biyomu olmak üzere ikiye ayrılır. - Su biyomlarında sıcaklıklar fazla değişkenlik göstermez. Ayrıca suyun varlığı ya da yokluğu da biyomları sınırlamaz. - Yukarıda sayılanların bir sonucu olarak karasal biyomlara göre daha düzenlidir.
Su Biyomlarını Etkileyen Faktörler
- Oksijen ve Karbondioksit - Sıcaklık - Işık (Fotosentez için gerekli) - Eriyik haldeki mineraller - Besin maddesi (planktonlar)
Işığın ulaşabildiği kısım ilk 200 metrelik kısımdır. Buraya fotik alan, ışığın ulaşamadığı 200 metreden derin kısma ise afotik alan denir.
Su biyomunda canlılar daha çok Güneş ışığının ulaştığı yüzeyden 200 metre derinliğe kadar yaşarlar.
İki grupta incelenir: - Tuzlu Su Ekosistemleri - Tatlı Su Ekosistemleri
1. Tuzlu Su Biyomu
- Okyanus, deniz ve bazı göllerde görülür. - Tatlı su biyomlarına göre daha düzenlidir. - Güneş enerjisini emer ve atmosferin düzenliliğine yardımcı olur. - Nispeten sabit bir besin ve eriyik halde tuz depolar. - Biyoçeşitlilik fazladır. - Biyomun başlıca üyeleri balıklar, balinalar, köpekbalıkları, kabuklular, süngerler, ahtapotlar ve penguenler.
2. Tatlı Su Biyomu
- Göller, bataklıklar ve akarsularda görülür. - Abiyotik etkenler yukarıda sayılan tüm tatlı sularda farklılık gösterir. - Akarsu ağızları biyoçeşitlilik açısından zengindir. - Bu biyomlar zamanla doldurularak karasal biyom özelliği kazanabilir. - Biyomun başlıca üyeleri tatlı su balıkları, pelikan, kurbağa, su samuru, yeşil başlı ördek...