Diğer ulaşım sektörlerine göre geç başlayan ve hızla gelişen bir sektördür. Hava yolu ulaşımı dünyada belli hatlarda yoğunlaşmıştır. Diğer ulaşım araçlarına göre yük ve yolcu taşımacılığında en pahalı ulaşım aracıdır.
Uçakları diğer uçucu araçlardan olan helikopter, balon, ve zeplinlerden ayrılan en önemli özelliği kaldırma kuvvetinin kanatları aracılığıyla sağlanmasıdır.
Dünya yolcu trafiğinin 1/4 'ü, yük trafiğinin 1/3'ü Avrupa kıtasından yapılmaktadır.
ABD dünya havayolu ulaşımının en yaygın ve gelişmiş olduğu ülkedir. Kuzey Amerika'da 11000'den fazla hava alanı bulunmaktadır. Dünya hava trafiğinin 1/3'ü ABD sınırları içerisinde gerçekleşmektedir. Bu da hava ulaşımının ne kadar geliştiğinin göstergesidir. Ülkelerin alanının büyük olması zaman tasarrufu sağlayan havayolu ulaşımının daha fazla gelişmesine neden olmaktadır. Kıtalararası yolcu taşımacılığında da en fazla tercih edilen ulaşım aracı hava yoludur.
Tam altı yıldır birinciliği bırakmayan Atlanta HartsfieldJackson Havalimanı, 2005'i rekor kırarak tamamladı. Yolcu sayısının 85 milyon 900 bini geçtiği Atlanta'ya tam 980 bin uçak seferi yapıldı. İlk 10'a Atlanta dışında ABD havalimanlarından Chicago, Los Angeles, Dallas ve Las Vegas girebilirken Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle, Frankfurt ve Amsterdam Schiphol Avrupa'dan ilk onda yer alan havalimanları oldu. Uzakdoğu'dan ilk 10'daki tek temsilci ise Tokyo Haneda Havalimanı olmuştur.
1996 yılındaki hava alanlarının potansiyellerinin 10 yıl gibi bir sürede, büyük değişiklikler göstermesi uluşımda hızlı bir değişim olduğunun kanıtıdır. Çin'de denizin doldurulmasıyla inşa edilen ve 12 milyar dolara mal olan ve bir ada olan Chek Lap Kok Hava alanı yılda 120 milyon yolcuya hizmet verecektir. Ülkemizde yurt dışına açılan en büyük hava alanımız İstanbul Atatürk Hava Limanı'dır. Türkiye ile Hong Kong arasındaki mesafe 8 bin km'dir. Uçuş Türkiye'den giderken 10, dönerken 12 saat sürmektedir. Aradaki iki saat, uçuş yolundaki rüzgarlardan kaynaklanmaktadır.
TÜRKİYE'DE HAVA YOLU ULAŞIMI
Türkiye’de ilk hava ulaşımına 1933 yılında Hava Yolları Devlet İşletmesi adıyla pervaneli uçaklarla başlanmıştır. 1956 yılında adı değiştirilerek Türk Hava Yolları olmuştur.
Günümüzde hava yolu ulaşımı yapan özel şirketler de bulunmaktadır. (Pegasus, Onur Air, Atlasjet, SunExpress, Sky)
Ülkemizdeki uluslar arası standartlarda havalimanları: Esenboğa (Ankara), Atatürk (İstanbul, Adnan Menderes (İzmir) ve Antalya Havalimanlarıdır.
HAVA YOLLARININ ULAŞIMDAKİ YERİ
Diğer ulaşım sistemlerine göre maliyetli olmasına karşın hava yolu ulaşımı hızlı ve güvenlidir. 2003 yılında ulaşımdan çekilen Concorde uçakları ses hızını aşabilmekteydi. Günümüzde ise saatte 960 km’ye çıkan hızları ile uzun mesafeleri kısa zamanda almayı sağlamaktadır.
Ayrıca gelişen teknolojiyle birlikte yeni uçaklar daha güvenilir ve kapasitesi daha fazladır. Boeing 777 ve Airbus A380 şu anda hava yolu ulaşımında kapasitesi en geniş uçaklardır.
Hava yolu ulaşımı daha çok gelişmiş ülkelerde fazladır. Ayrıca kargo taşımacılığında da büyük kargo uçakları kullanılmaktadır.