EtiketŞu anda Meridyenler konusu ile ilgili sayfalara bakmaktasınız.
Bu konuyla ilgili toplam 8 içerik bulunuyor.
Bir Boylamın Saat Dilimini Bulmak
Dünyamız kendi ekseni etrafındaki dönüşünü 24 saatte tamamlar. 24 saat 1440 dakikaya eşittir. Ayrıca Dünyamız 180 tanesi batıda, 180 tanesi doğuda olmak üzere 360 meridyene bölünmüştür. 1440 / 360 = 4 dakikalık zaman farkı buradan gelmektedir.

Peki kaç meridyen bir araya geldiğinde 1 saatlik bir zaman farkı oluşuyor? 60 dakika / 4 dakika = 15 meridyen bir saat meydana getiriyor.

Eğer 0º den başlatırsak saat dilimlerini ve bu enlemi 0. saat dilimi olarak kabul edersek 7º 30' Batı Boylamı ile 7º 30' Doğu Boylamı arası 0. saat dilimi olacaktır. Yani 8º Doğu Boylamı 1. saat dilimine girecektir.

İşte bu nedenle eğer bir meridyen ya da boylamın hangi saat dilimine girdiğini bulmak istiyorsak 7,5 ile toplayıp 15'e bölmemiz yeterlidir.

Örneğin;
10º Doğu Meridyeni 10 + 7,5/15 = 1. saat dilimi
30º Doğu Meridyeni 30 + 7,5/15 = 2. saat dilimi
160º Doğu Meridyeni 160 + 7,5/15 = 11. saat dilimi

Batı meridyenlerini hesap ederk... (Devam)
Bilmek İstedikleriniz 15 Kasım 2012 4 yorum
Dünyanın Günlük Hareketi
Dünyanın kendi çevresindeki dönüş hareketi bir gün yani 24 saat sürdüğü için günlük hareket olarak adlandırılmıştır.

Günlük Hareketin Sonuçları

1. Gece ve gündüz birbirini izler.
2. Meridyenler arasında yerel saat farklılıkları oluşur.
3. Güneş ışınlarının gün içindeki geliş açısı değişime uğrar.
4. Günlük sıcaklık farklılıkları oluşur. Bu durumun sonucunda;

a. Meltem rüzgarları oluşur.
b. Fiziksel ayrışma meydana gelir.
c. Günlük basınç farkları oluşur.

5. Dünyanın dönüşü nedeniyle sapma (coriolis) etkisi ortaya çıkar. Buna bağlı olarak okyanus akıntıları ve sürekli rüzgarlar sapmaya uğrar.
6. Cisimlerin gün içinde gölge boyu değişir (3. maddeye bağlı olarak)
7. 30° ve 60° enlemlerinde dinamik basınç kuşakları oluşur.
(Devam)
Dünyanın Hareketleri 29 Şubat 2012 Yorum yok
Dünyanın Şeklinin Sonuçları
Dünya’nın Şeklinin Sonuçları

1. Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısı küçülür. Buna bağlı olarak;

a) Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının atmosferde aldığı yol uzar.

b) Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının uzaya yansıma oranı artar.

c) Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe ortalama sıcaklıklar azalır.

Ortalama sıcaklıklar Ekvator ve çevresinde yüksek, kutuplar ve çevresinde düşüktür.

d) Güneş ışınlarının geliş açısındaki farklığa bağlı olarak sıcaklık kuşakları oluşmuştur.

Üç sıcaklık kuşağı bulunur: Sıcak kuşak, ılıman kuşak ve soğuk kuşak.

e) Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe deniz suyu tuzluluğu ve sıcaklığı azalır.

Ekvator ve çevresi sıcak olduğu için burada bulunan su yüzeylerinde (okyanus, deniz, göl) buharlaşma fazladır. Bunun bir sonucu olarak tuzluluk d... (Devam)
Dünyanın Şekli ve Boyutları 28 Aralık 2014 Yorum yok
Her Noktaya Ayrı Saat
Gün içinde Güneş'in hareketlerini gözlemlediğimizde Güneş'in doğudan batıya doğru hareket ettiğini görürüz. Aslında bu durum, Dünya'nın kendi çevresinde dönmesinden kaynaklıdır. Dünya'nın kendi çevresindeki hareketi batıdan doğuya doğrudur. Bu nedenle doğudaki meridyenlerde Güneş batıdaki meridyenlere göre daha önce doğar, daha önce batar.

Bulunduğumuz yerde gün içinde Güneş'in gökyüzünde en tepe noktaya geldiği an yerel saat 12.00 kabul edilir. Bu anı şu şekilde tespit edebiliriz. Yere dikilen çubuğun gölgesi gün içinde sürekli gözlemlenir. Güneş gökyüzünde tam tepe noktasına ulaştığı anda güneş ışınları en dik açıyla geldiği için gölge boyu en kısa olur. En kısa gölge boyunun oluştuğu an bulunduğumuz yerin yerel saatinin 12.00 olduğunu gösterir. Her meridyenin kendine has bir yerel saati vardır.

Aynı meridyen üzerindeki noktalar Güneş'in karşısından aynı anda geçerler. Bu nedenle aynı... (Devam)
Paralel ve Meridyenler 29 Şubat 2012 Yorum yok
Koordinat Sistemi Sunusu
Koordinat Sistemi Sunusu (Devam)
Diğer Sunular 02 Ocak 2015 Yorum yok
Meridyenler
Dünya üzerinde her iki kutup noktasını birleştiren kuzey ve güney doğrultusunda uzanan hayali çizgilere meridyen adı verilir.

Meridyenlerin başlıca özellikleri şunlardır:

1. İki meridyen arasındaki uzaklığın en geniş olduğu yer Ekvator'dur. Ekvator üzerinde iki meridyen arası uzaklık 111 km'dir. Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe meridyenler arasındaki uzaklık azalır.
2. 0º başlangıç meridyeni Londra'nın Greenwich kasabasından geçer.
3. Meridyenler kutuplarda birleşir. Bu nedenle meridyenler arasındaki uzaklık Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe azalır.
4. Greenwich'in doğusunda 180 tane, batısında 180 tane olmak üzere toplam 360 tane meridyen vardır. Greenwich'in doğusunda kalanlara doğu meridyenleri, batısında kalanlara batı meridyenleri denir.
5. İki meridyen arasında her yerde 4 dakikalık zaman farkı vardır. Çünkü, dünya üzerindeki bütün noktalar 24 saatte 360º lik dönüş yaparlar.
6. Aynı meridye... (Devam)
Paralel ve Meridyenler 29 Şubat 2012 4 yorum
Uluslar Arası Saat Dilimleri
Ülkeler arasındaki iletişimin gelişmesiyle günümüzde saat karışıklıklarını önlemek amacıyla uluslar arası saat dilimleri düzenlenmiştir. Dünya üzerindeki 360 meridyen, gün süresi olan 24 saat dilimine bölünmüştür. Böylece 60 dakikadan oluşan 15 meridyenlik saat dilimleri meydana gelmiştir.

Başlangıç meridyeninin 7° 30' doğusu ve 7° 30' batısı arasında kalan bölüm 0 numaralı ya da 24 numaralı saat dilimi olarak kabul edilmiştir. Bu şekilde doğuya ve batıya doğru 15'er meridyenlik dilimler halinde saat dilimleri oluşturulmuştur. Saat dilimleri her yerde meridyenleri takip etmez. Bazı yerlerde siyasi sınırlara göre girinti çıkıntı yapabilmektedir.
(Devam)
Paralel ve Meridyenler 29 Şubat 2012 3 yorum
Zaman Hesaplamaları
Meridyenler yardımıyla yerel saat hesaplamaları yapılabilir. Bu işlemleri yapabilmek için iki meridyen arasındaki zaman farkın bilinmesi gerekir.
 UYARI: Dünya kendi çevresindeki dönüşünü 24 saatte (24 x 60 = 1440 dakika) tamamlar. Dünya üzerinde 360 meridyen olduğu için 1440 / 360 = 4 dakika olur.
Yerel saat hesaplamalarında şu yol izlenir:
1. Yerel saat farkı sorulan merkezler arasındaki meridyen farkı bulunarak 4 dakika ile çarpılır. Böylelikle aradaki zaman farkı bulunmuş olur.
Meridyen farkını bulurken her ikisi nokta da batıda ya da doğuda ise büyük meridyenden küçük meridyeni çıkarırız; biri doğuda biri batıda ise her iki meridyen derecesini toplarız. 2. Dünya batıdan doğuya doğru döndüğü için doğuda yerel saat batıya göre daima ileridedir. Batıda ise doğuya göre daima geridedir. Böylece;... (Devam)
Paralel ve Meridyenler 29 Şubat 2012 2 yorum
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi