Türkiye Akarsularının Özellikleri

1. Rejimlerine Göre Akarsular

 Düzenli Rejim: Karadeniz akarsuları
 Düzensiz Rejim: Diğer tüm akarsular

2. Beslenme Kaynaklarına Göre Akarsular

 Yağmur Suları: Akdeniz ve Ege akarsuları
 Kar Erimeleri: Fırat, Dicle, Aras, Kura
 Sel Suları: İç Anadolu Akarsuları
 Yer Altı Suları: Manavgat, Köprüçay
 Göllerden Beslenenler:
 Susurluk (Ulubat, Manyas Gölü)
 Kovada (Eğirdir Gölü)
 Çarşamba Çayı (Beyşehir Gölü)
 Arpaçay (Çıldır Gölü)
 Karma Rejimli: Fırat, Dicle, Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya, B. Menderes

3. Döküldüğü Yere Göre Akarsular

 Açık Havza: Fırat, Dicle, Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya, B. Menderes, Çoruh, Susurluk, Seyhan, Asi
 Kapalı Havza: Aras, Kura, Peçenek Çayı, Çarşamba Çayı

4. Doğduğu ve Döküldüğü Yere Göre Akarsular

 Kaynağını Türkiye’den Alıp Yurtdışına Dökülen: Fırat, Dicle (Irak), Aras, Kura (Azerbaycan), Çoruh (Gürcistan)
 Kaynağını Yurtdışından Alıp Türkiye’de Denize Dökülen: Asi (Lübnan), Meriç (Bulgaristan)

 


Yukarıdaki haritanin yüksek çözünürlüklü olanı için buraya tıklayın.

Yapılan Yorumlar

Encümen
Encümen
05 Şubat 2017
Çok güzel bir derleme olmuş.
Azra
Azra
07 Mayıs 2017
Çok güzel olmuş

Yorum Yapın

Adınız:
Mesajınız:
 
© 2015 Coğrafya Sitesi
Coğrafya