1.

 

CEVAP: Su kaynaklarına yakın yerleri seçmeleri insanların doğaya olan bir üstünlüğü değildir.

 

2.

 

CEVAP: Tafoniler bir rüzgar aşındırma şekli olup kurak - yarı kurak alanlarda fazladır. Oysa soru kökünde bulunulan yerin nemli olduğu söyleniyor. Nemli bölgelerde karstik şekiller ve kanyon vadiler yaygındır.

 

3. Soruda Dünya Haritası üzerinde Kuzey Amerika'da Kayalık, Güney Amerika'da And Dağları ile Alp - Himalaya Dağları gösterilmiş. Soruda bu haritada neler gösterilmekte, bu sorulmaktaydı. Sorunun cevabı "Dağlık Alanlar" olmalıydı.


 

4. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de yağışın dağılışını etkileyen faktörlerden biri değildir? Bu sorunun cevabı "Ülkemizin kuzeyinde akarsu ağının sık olması" olacaktı. Bir yerde akarsu ağı sık ise bunun sebebi yağışın fazla olmasıdır. Kısaca akarsu ağının sık olması yağışı etkilemez ancak yağıştan etkilenir.


 

5. Aşağıdaki dünya haritası üzerinde gösterilen su yollarından hangisi insan eliyle açılmıştır? Cevap "Panama Kanalı" olacaktı.


 

6. Doğu Karadeniz bölümünde yer alan bitki grubu aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? Cevap "Kayın-Gürgen-Göknar" olacaktı.


 

7. I- Yıllık yağış miktarı 600-1000mm arasındadır.
 II- Yağış mevsimlere düzenli dağılmaktadır.
 III- Yaz ve kış sıcaklık farkı azdır.

Soruda Akdeniz İkliminin Dünya üzerinde görüldüğü yerleri gösteren bir harita verilmiştir. Bu iklimle ilgili hangileri söylenemez?


Akdeniz İkliminde en fazla yağış kış mevsimindedir ve yıllık sıcaklık farkı fazladır. Bu sebeple II ve III söylenemez.


 

8. Aşağıdaki faaliyet gruplarından hangisi doğal koşullardan en az etkilenir? Cevap "Madencilik" olacaktı.


 

9. Dünyada volkanizma, deprem gibi doğal afetler genellikle levha sınırlarında görülür. Soruda harita üzerinde beş yer işaretlenmiştir ve bizden hangisinde doğal afet riski daha azdır diye soruluyor. Cevabımız "Rusya" olacaktı. Sebep; levha sınırına uzak.


 

10. Yıllık yağış miktarı fazla olduğundan aşırı yıkanmıştır.
Toprakta humus oranı azdır.
Kırmızı renklidir.

Yukarıda özellikleri verilen toprak türü aşağıdakilerden hangisidir?


Cevap "Laterit" olacaktır. Akdeniz toprağı da kırmızı renklidir ancak humusça fakir değildir.


 

11. Günümüzde şehirlerin büyüyüp gelişmesinde aşağıdaki faktörlerden hangisi en az etkilidir?


Cevap "Tarım" olacaktı.


 

12. Üç farklı ülke verilmiş K-L-M bu ülkelerin çalışan nüfusunun sektörel dağılım tablosu verilmiş. Diyor ki yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak bu ülkelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine kesin olarak ulaşılabilir?


Cevap "Üç ülkenin de gelişmişlik düzeyinin farklı olduğu" bilgisine ulaşılabilir.

 

Düzeltme için yorum yazabilirsiniz.

 

 

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi