Ülkemiz iki ayrı saat dilimi üzerinden geçer. Bunlar başlangıç merdiyeninin doğusundaki +2 ve +3 saat dilimleri.

(GMT: Greenwich Saati - Greenwich Mean Time)

Kış saati GMT+2 saat dilimi 30° Doğu Meridyeni üzerinden geçen İzmit'in yerel saatini ifade eder. Ülkemizde kış mevsiminde İzmit'in yerel saati ulusal saat olarak kullanılır. Buna geri saat uygulaması da denir.

Yaz saati GMT+3 saat dilimi 45° Doğu Meridyeni üzerinden geçen Iğdır'ın yerel saatini ifade eder. Ülkemizde yaz mevsiminde Iğdır'ın yerel saati ulusal saat olarak kullanılır. Buna ileri saat uygulaması da denir.

Her Ekim ayının sonunda yaz saati uygulamasına son verilir ve İzmit'in yerel saati kullanılmaya başlanır. Bu uygulamada saatler bir saat geri alınır.

Her Mart ayının sonunda ise yaz saati uygulamasına geçilir ve Iğdır'ın yerel saati kullanılmaya başlanır. Bu uygulamada saatler bir saat ileri alınır.

1978 yılından önce İzmit'in yerel saati ulusal saat olarak kullanılırdı. Bu yıldan günümüze güneş ışığından daha fazla yararlanmak için yaz saati ve kış saati uygulamasına geçildi. 2016 ve 2017 yıllarında bu uygulama bırakılmış olup 2018'den itibaren Ekim ayı sonunda saatler tekrar bir saat geri alınarak uygulamanın devam etmesine karar verilmiştir.

Yapılan Yorumlar

Yasin
Yasin12 Mayıs 2014

Ekim ayında saatler ileri alınmaz geri alınır, aynı sekilde Mart ayında da geri degil ileri alınır yanlis yazmışsınız.

Yönetici Mesajı: Yazıdaki hatayı düzeltmemize yardımcı olduğunuz için teşekkür ederiz.

Fatih
Fatih12 Haziran 2018

Yaz kis saati uygulamasi sona erdi ve en sonda kis saatine gore ayarli iken bu uygulama basladi yani bizim saat suanda hala 45. Dogu boylamina gore mi ayarli ¿

Editör: Halen 45 derece enlemindeki Iğdır'ın yerel saatini kullanmaktayız. Ekim 2018 itibariyle 30 derece enlemindeki İzmit'in yerel saati dikkate alınacak ve bu nedenle saatler 1 saat geri alınacaktır.

Mustafa
Mustafa28 Ekim 2018

Alınmadı gördüğünüz gibi.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi