Büyük patlama (Big Bang) teorisine göre; gezegenimizin ilk oluÅŸum anı 13.7 Gy dayanır, büyük bir patlama sonucunda evrene madde saçılmıştır.BaÅŸlangıçta atomik parçalar (proton, nötron ve elektronlar), ardından da kalıntılar soÄŸudukça en hafif olan hidrojen ve helyum elementleri oluÅŸtu. Birkaç 100 My sonra gazları içeren bulutlarda yoÄŸuÅŸmalar sonucu, oluÅŸum yerlerinden kaçan galaktik sistemin parçaları olan yıldızlar meydana geldi. Gazların yoÄŸunlaÅŸması ilk yıldızları meydana getirdi, ısınma da nükleer füzyonu oluÅŸturdu. Yıldızların merkezinde hidrojen atomları helyum atomlarına dönüÅŸürken ışınlama ile enerji (ısı, ışık, kozmik ışınlar) açığa çıktı. Astronomlara göre, GüneÅŸten daha yoÄŸun yıldızlarda termonükleer reaksiyonlar sonucu atom sayısı 26 olan demire kadar tüm elementlerin meyd... (Devam)
Evren günümüzden yaklaşık 15 milyar yıl önce gaz ve toz bulutuydu. Nebulanın dönerek yoğunlaşması ve basıncın etkisiyle bir patlama (Big Bang) meydana geldi.
Bunun sonucunda gök cisimleri (galaksiler, yıldızlar, gezegenler) uzaya dağıldı ve birbirinden uzaklaştılar. Bu uzaklaşma günümüzde de devam etmekte, evren genişlemektedir.
Başlangıçta tümüyle kızgın magmadan oluşan dünyamız, kendi çevresinde hızla dönerek küresel bir şekil almıştır. Zamanla uzaydan başka cisimlerin bünyesine katılmasıyla yer kabuğu oluşmuştur.
Dünya çeşitli minerallerden oluşmaktadır, bunların yoğunlukları farkıdır. Ağır mineraller yerin merkezinde, hafif mineraller yer kabuğuna yakın bulunmaktadır.
Dünyamız günümüzde de şekillenmeye devam etmektedir. Bunun en güzel kanıtı deprem ve volkanizma faaliyetlerinin yaşanıyor olmasıdır. (Devam)
Nüfus YoÄŸunluÄŸu: Belirli bir alanda bulunan insanların birim alandaki dağılımına nüfus yoÄŸunluÄŸu denir. Nüfus YoÄŸunluÄŸu = (Toplam Nüfus / Yüzölçüm )
A. DoÄŸal (Fiziki) Faktörler
1. Yeryüzü Åžekilleri
DaÄŸların Uzanışı DaÄŸlarımızın genelde doÄŸu batı uzanışlı olması; v Kıyı ile iç kesimler arasındaki ulaşımı güçleÅŸtirir, v Deniz etkisinin iç kesimlere girmesini engeller. Bu nedenle kıyılarımız daha fazla nüfuslanmıştır.
Hinterland: Bir merkezin iç kesimlerle etkileÅŸimine hinterland denir. EÄŸer bir yerleÅŸmenin diÄŸer yerleÅŸmelere ulaşımı kolaysa hinterlandı geniÅŸ, zorsa hinterlandı dardır.
Hinterlandı dar olan Sinop, Giresun gelişememesine karşın geniş bir hinterlanda sahip İstanbul, İzmir daha fazla gelişmiştir.
Ä°ÅŸlenmiÅŸ ya da yarı iÅŸlenmiÅŸ ham maddelerin fabrikalarda iÅŸlenerek kullanılabilir hale getirilmesi yöntemlerine sanayi denir. 1750’li yıllarda Avrupa’da su buharı gücünden yararlanma ile sanayileÅŸme baÅŸlamış ve buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Günümüzde sanayileÅŸme bir geliÅŸmiÅŸlik ölçütüdür. Öyle ki sanayileÅŸmiÅŸ ülkelerde refah seviyesi daha yüksektir.
Türkiye’de SanayileÅŸmeyi Etkileyen Faktörler Fabrika kuruluÅŸunda dördüncül (bilgi toplama, araÅŸtırma, yayma) ve beÅŸincil (bilgilere dayalı karar verme) sektörler etkilidir. Öncelikle kurulacak sanayi türü belirlenir: Demir – Çelik, Rafineri, Maden iÅŸleyen sanayi kuruluÅŸları ham maddeye yakın kurulurlar. Büyük sermaye gerekir. Küçük ölçekli sanayi kuruluÅŸları için yer seçimi fazla &... (Devam)
Isınarak yükselen havanın soÄŸuyarak yoÄŸunlaÅŸmasıyla oluÅŸur. Ülkemizde Ä°ç, DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadoluda özellikle ilkbahar mevsiminde bu tarz yağışlar görülür. Yamaç (Orografik) Yağışlar
Bir yamaç boyunca yükselen nemli hava kütlelerinin soÄŸumasıyla oluÅŸan yağışlardır. Daha çok denize dönük yamaçlarda görülürler. Ülkemizde daÄŸların denize paralel uzandığı Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinde bu tarz yağışlara rastlanır.
Cephe (Frontal) Yağışlar Sıcak ve soÄŸuk karakterli hava kütlelerinin karşılaÅŸma alanlarında meydana gelen yağışlardır. Orta kuÅŸakta fazla rastlanır.
Bu tarz yağışlar Dünya üzerinde orta kuÅŸakta görülür. Ülkemiz de orta kuÅŸakta yer aldığı için özellikle Akdeniz iklimi bölgesinde ... (Devam)
Havanın su tutabilme kapasitesine doyma noktası denir. Bağıl nem 100% olduÄŸunda hava artık su ile doymuÅŸtur. Doyma noktası 100% ü aÅŸtığında içinde bulunan suyun bir bölümünü bırakmak zorunda kalacaktır. Bu durumda yoÄŸunlaÅŸma ya da yağış meydana gelecektir. YoÄŸunlaÅŸma, havanın içinde bulunan nemin su zerrecikleri ve buz kristallerine dönüÅŸmesi olayıdır. YoÄŸunlaÅŸma olayı sıcaklığın azalması ile meydana gelir. Bulut Havadaki nemin su zerrecikleri ile buz tanecikleri halinde bir araya gelmesiyle oluÅŸan yoÄŸunlaÅŸma ürünüdür. Bulutlar ÅŸekillerine göre kümülüs ve statüs adı alır. Yükseltilerine göre ise orta bulutlar alto, yüksek bulutlar sirro takısı alırlar. Alçak Bulutlar: Stratüs ve Kümülüsler bulutlarıdır. Zaman zaman yağış bırakırlar. Orta (Alto) Bulutlar: Tabanları düzdür. Genellikle b... (Devam)