Dünya her saat 15º lik bir dönüş gerçekleştirir. Zaten Dünyada birden fazla saat dilimi olmasının temelinde de bu yatmaktadır. Ülkeler bu duruma göre kendi ulusal saatlerini belirler.
Eğer bir ülkenin batı - doğu genişliği fazla ise birden fazla 15º lik meridyen yayı geçmektedir. Bu durumda o ülkede birden fazla ortak ulusal saat kullanılabilir.
Örneğin Kanada'da;
Atlantik Saat Diliminde saat 12:00 iken; Doğu Saat Diliminde saat 11:00, Merkez Saat Diliminde saat 10:00 Dağlık Bölge Saat Diliminde saat 09:00 Pasifik Saat Diliminde saat 08:00 dır.
Yani Kanada, yatay genişliğine bağlı olarak 5 ortak ulusal saat kullanmaktadır.
Bunun dışında şu ülkelerde de birden fazla ortak ulusal saat kullanılmaktadır:
- Rusya - Amerika - Kazakistan - Brezilya - Meksika - Avustralya (Devam)
Ülkemiz 36° - 42° kuzey enlemleri ile 26° - 45° güney boylamları arasında yer alır. Bu durumun çeşitli sonuçları vardır.
Türkiye’nin Matematik Konumu ve Sonuçları
1. Enlemiyle İlgili Sonuçlar Türkiye 36° - 42° kuzey enlemleri arasında kalır. Kuzey yarım kürede bulunması sebebiyle: - Işınların düşme açısı kuzeye doğru gidildikçe küçülür. - Güneyden kuzeye sıcaklık azalır. - Kuzeye doğru kış, güneye doğru yaz mevsimi süresi uzar. - Dağların güney yamaçları kuzeyinden daha sıcaktır. - Kuzeye gittikçe gündüz süreleri daha fazla değişir. Ülkemiz enlem itibariyle orta kuşak ülkesidir. Orta kuşakta yer almasının başlıca sonuçları: - Dört mevsimi yaşayan bir ülkedir. - İklim ve bitki örtüsü ç... (Devam)
Ülkemiz iki ayrı saat dilimi üzerinden geçer. Bunlar başlangıç merdiyeninin doğusundaki +2 ve +3 saat dilimleri.
(GMT: Greenwich Saati - Greenwich Mean Time)
Kış saati GMT+2 saat dilimi 30° Doğu Meridyeni üzerinden geçen İzmit'in yerel saatini ifade eder. Ülkemizde kış mevsiminde İzmit'in yerel saati ulusal saat olarak kullanılır. Buna geri saat uygulaması da denir.
Yaz saati GMT+3 saat dilimi 45° Doğu Meridyeni üzerinden geçen Iğdır'ın yerel saatini ifade eder. Ülkemizde yaz mevsiminde Iğdır'ın yerel saati ulusal saat olarak kullanılır. Buna ileri saat uygulaması da denir.
Her Ekim ayının sonunda yaz saati uygulamasına son verilir ve İzmit'in yerel saati kullanılmaya başlanır. Bu uygulamada saatler bir saat geri alınır.
Her Mart ayının sonunda ise yaz saati uygulamasına geçilir ve Iğdır'ın yerel saati kullanılmaya başlanır. Bu uygulamada saatler bir saat ileri alınır.
1978 yılından önce İzmit'in yerel saati... (Devam)