Yer kabuğunu oluşturan ve birleşiminde mineraller ile organik maddelerin bulunduğu katı materyallerin bütününe kayaç denir. Oluşumlarına göre kayaçlar 3 ana gruba ayrılır:
1. Püskürük Taşlar (Magmatik Kayaçlar)
Bu kayaçların tamamı minerallerden oluşmaktadır. Dünya ilk oluştuğunda tamamen püskürük kayaçlardan oluşmaktaydı. Oluşumu günümüzde de devam eden bu kayaçlar iki gruba ayrılır.
a. İç Püskürük Taşlar
Magmanın, yerkabuğunun içine sokularak yavaş yavaş soğuması ve katılaşmasıyla oluşur. Soğuma yavaş olduğundan iri kristallidir. Açık renklidir. En yaygın iç püskürük kayaç granittir. Diğer iç püskürük taşlar: Siyanit, Diyorit, Gabro.  ... (Devam)
Belli bölgelerdeki yerel koşullara bağlı olarak oluşan rüzgarlardır.
a. Meltemler
Dünyanın günlük hareketine bağlı olarak gün içerisinde bir yerde yaşanan sıcaklık farklılıklarına bağlı oluşan rüzgarlardır.
Deniz Meltemi: Gündüz, denizden karaya doğru esen rüzgardır. Ege Bölgesinde bu rüzgara "imbat" adı verilir.
Kara Meltemi: Gece karadan denize doğru esen rüzgardır.
Vadi Meltemi: Gündüz vadiden dağa doğru esen rüzgardır.
Dağ Meltemi: Gece dağdan vadiye doğru esen rüzgardır.
b. Sıcak Yerel Rüzgarlar
Rüzgarlar geldikleri bölgenin özelliklerini taşır. Sıcak yerel rüzgarlar ise sıcak yerlerden estikleri için geldikleri yeri ısıtırlar.
Föhn Rüzgarı:
Dağa çarpıp yükselen hava her 100 metrede 0,5ºC sıcaklık kaybeder ve yağış getirir, dağı aştığında ise hızla aşağı inerken her 100 metrede 1ºC sıcaklık kazanırlar.
Ülkelere göre farklı isimler alırlar: Föhn, Hamsin, Si... (Devam)
1. Güneş Işınlarının Düşme Açısı (Güneş ışınlarının atmosferde aldığı yol)
Güneş ışınları bir yere ne kadar dik açıyla düşerse sıcaklık değerleri de o kadar yüksek olur. Çünkü dik açıyla gelen ışınlar daha dar alanları ısıtmaktadır.
Güneş ışınlarının düşme açısı dünyanın şekli, eksen eğikliği, günlük hareketi ve eğime bağlı olarak değişir.
a. Dünyanın Şekli: Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısı küçülür. b. Eksen Eğikliği: Dünyanın güneş etrafındaki dönüşüne bağlı olarak yıl içinde yarımkürelere farklı açılarla düşer. c. Günlük Hareket: Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüşüne bağlı olarak sabah ve akşam dar açılarla düşerken, öğle vakti daha dik açıyla düşer. d. Bakı ve Eğim: Güneşe bakan yamaçlar güneş ışınlarını daha dik açıyla alırlar.
Havanın su tutabilme kapasitesine doyma noktası denir. Bağıl nem 100% olduğunda hava artık su ile doymuştur. Doyma noktası 100% ü aştığında içinde bulunan suyun bir bölümünü bırakmak zorunda kalacaktır. Bu durumda yoğunlaşma ya da yağış meydana gelecektir. Yoğunlaşma, havanın içinde bulunan nemin su zerrecikleri ve buz kristallerine dönüşmesi olayıdır. Yoğunlaşma olayı sıcaklığın azalması ile meydana gelir. Bulut Havadaki nemin su zerrecikleri ile buz tanecikleri halinde bir araya gelmesiyle oluşan yoğunlaşma ürünüdür. Bulutlar şekillerine göre kümülüs ve statüs adı alır. Yükseltilerine göre ise orta bulutlar alto, yüksek bulutlar sirro takısı alırlar. Alçak Bulutlar: Stratüs ve Kümülüsler bulutlarıdır. Zaman zaman yağış bırakırlar. Orta (Alto) Bulutlar: Tabanları düzdür. Genellikle b... (Devam)