Bu yazımızda aralarındaki yükselti farkı ve yatay uzaklığı bilinen iki nokta arasındaki eğimin nasıl hesaplanacağı ile ilgili bilgi verdik. (Devam)
Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının kuş bakışı görünüşünün, belli bir ölçek dahilinde küçültülerek düzlem üzerine aktarılmasıyla oluşan çizimlere harita denir. Haritacılık bilimine ise kartoğrafya denir.
Haritalar, coğrafyada en çok kullanılan araçlardan biridir. Haritalardan başka küreler, krokiler, grafik ve şekiller, fotoğraflar coğrafyada kullanılan araçlardır.
Yeryüzünün bütününe ya da bir kısmına, yandan belli bir açı ile bakılırsa, öndeki yükseltiler arkadaki özelliklerin görülmesini engeller. Bu nedenle haritalar çizilirken yeryüzüne tam tepeden bakılmalıdır.
Önceden yerden yapılan ölçümler sonucu elde edilen verilerle yeryüzünün tepeden görünümleri sağlanıyordu. Günümüzde haritalar çizilirken uçaktan ya da uydulardan çekilmiş fotoğraflardan yararlanılmaktadır. Bu yeni harita yöntemine fotogrametri denir.
Bir çizimin harita olabilmesi için bazı şartlar vardır:
Eğer haritanın ölçeği ve gerçekte kaç km olduğu biliniyorsa aşağıdaki formülle harita uzunluğu bulunabilir.
Harita Uzunluğu = Gerçek Uzunluk / Ölçeğin Paydası
Harita uzunluÄŸu genellikle santimetre (cm) olarak ifade edilir.
Soru 1: Gerçekte 6 km mesafe bulunan iki kasaba arasındaki uzaklık 1/300000 ölçekli haritada kaç cm olarak gösterilir
Gerçek Uzunluk = 6 km = 600000 cm (5 sıfır ekleyerek santimetreye çevirdik)
Ölçek Paydası: 300000
Harita Uzunluğu = Gerçek Uzunluk / Ölçeğin Paydası Harita Uzunluğu = 600000 / 300000 Harita Uzunluğu = 2 cm
Soru 2: 1/400000 ölçekli bir haritada 20 cm olarak gösterilen uzaklık, 1/200000 ölçekli bir haritada kaç cm gösterilir?
Soruda iki tane harita bulunmaktadır. Birinin ölçeği ve harita uzunluğu bilinirken diğerinin sadece ölçeği biliniyor. Öncelikle birinci haritadan gerçek uzunluğu bulmalıyız.
Yeryüzü ÅŸekillerinin birebir haritasını çizmek mümkün deÄŸildir. Bu nedenle haritadaki gerçek uzunluklar belli bir ölçek dahilinde küçültülerek haritaya aktarılır. Haritadaki bu küçültme oranına ölçek denir.
Ölçek iki ÅŸekilde ifade edilir: 1. Kesir Ölçek, 2. Çizgi Ölçek
1. Kesir Ölçek Küçültme oranının kesirli sayılarla ifade edildiÄŸi ölçek türüdür. Pay her zaman 1’dir. ÖrneÄŸin;1/100.000, 1/250.000, 1/1.000.000 gibi... Kesir ölçekte birim yazılmaz. Her zaman santimetre (cm) cinsindedir. Pay ile paydanın birimleri her zaman birbirine eÅŸittir. ÖrneÄŸin; 1/100.000 = Haritalarda küçültme oranı aksi belirtilmemiÅŸse santimdir. Ama farklı birimlere çevrilmesi isteniyorsa ÅŸu ÅŸekilde yapılır:
SORU 1: ÖlçeÄŸi verilmemiÅŸ bir haritada iki nokta arası gerçek uzunluk 24 km dir. Bu uzunluk haritada 4 cm ile gösterilmiÅŸ ise haritanın ölçeÄŸi nedir? Çözüm: Soruda gerçek uzunluk ve harita uzunluÄŸu verilmiÅŸtir. Bizden haritanın ölçeÄŸini bulmamız istenmektedir. Kullanacağımız formül:
Ölçek her zaman santimetre (cm) ile ifade edilir. Bu nedenle gerçek uzunluÄŸu km'den cm'ye çevirmemiz gerekli. Bunun için beÅŸ tane sıfır ekliyoruz: Gerçek Uzunluk = 24 * 100000 = 2400000 Åžimdi formülü yazabilir ve varsa sadeleÅŸtirmeyi yapabiliriz: Ölçek = Harita UzunluÄŸu / Gerçek Uzunluk = 4/2400000 = 1/600000 SORU 2: ÖlçeÄŸi verilmemiÅŸ bir haritada iki nokta arası gerçek uzunluk 30 km dir. Bu uzunluk haritada 3 cm ile gösterilmiÅŸ ise haritanın ölçeÄŸi nedir? Çözüm Soruda ger... (Devam)
1/200000 kesir ölçeÄŸini çizgi ölçeÄŸe çevilelim: Her biri 1 cm uzunluÄŸunda beÅŸ çentikli bir doÄŸru çizip birimine km yazalım¹, Ä°kinci çentiÄŸin üzerine sıfır koyalım;
Kesir ölçeÄŸin paydasını cm’den km’ye çevirelim: 200000 cm = 2 km Çıkan sonucu sıfırın yanlarına yazıp saÄŸa doÄŸru bir kat arttırarak yazalım:
2. Çizgi ÖlçeÄŸi Kesir ÖlçeÄŸe Çevirmek
Yukarıdaki çizgi ölçeÄŸi kesir ölçeÄŸe çevirirken ölçek formülünü yazarız, harita uzunluÄŸu ve gerçek uzunluÄŸu tek çentiÄŸe göre² hesaplarız:
NOTLAR: 1. Kesir ölçeÄŸi çizgi ölçeÄŸe çevirirken birim km olmak zorunda deÄŸi... (Devam)
Haritalardaki şekil ve alan bozulmalarının en aza indirilebilmesi için oluşturulan özel çizim yöntemlerine projeksiyon ya da iz düşüm yöntemleri denir.
Projeksiyonların bazıları uzunluk, bazıları açı, bazıları ise alanları gerçeğe daha yakın gösterir. Projeksiyonlar iz düşüm (yükseltinin sıfır kabul edilmesi) esasına göre çizildiğinden engebesi fazla olan yerlerin iz düşüm yüz ölçüm ile gerçek yüz ölçümleri arasındaki fark fazladır.
Örneğin yurdumuzda Doğu Anadolu ile Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde iz düşüm yüz ölçüm ile gerçek yüz ölçüm arasındaki fark çok fazladır.
Harita çiziminde kullanılan başlıca projeksiyon tipleri silindirik, konik ve düzlem projeksiyonlardır.
1. Silindir Projeksiyon
Bu projeksiyonda harita alanı açılmış bir silindir üzerine aktarılır. Bu projeksiyonla çizilen haritalarda ekvator çevresinde doğruya yakın görünümler elde edilirken kutuplara doğru önemli ... (Devam)