big bang Yazıları - Coğrafya Sitesi
EtiketŞu anda big bang konusu ile ilgili sayfalara bakmaktasınız.
Bu konuyla ilgili toplam 3 içerik bulunuyor.
Dünya Nasıl Oluştu?
Büyük patlama (Big Bang) teorisine göre; gezegenimizin ilk oluÅŸum anı 13.7 Gy dayanır, büyük bir patlama sonucunda evrene madde saçılmıştır.BaÅŸlangıçta atomik parçalar (proton, nötron ve elektronlar), ardından da kalıntılar soÄŸudukça en hafif olan hidrojen ve helyum elementleri oluÅŸtu. Birkaç 100 My sonra gazları içeren bulutlarda yoÄŸuÅŸmalar sonucu, oluÅŸum yerlerinden kaçan galaktik sistemin parçaları olan yıldızlar meydana geldi.
Gazların yoÄŸunlaÅŸması ilk yıldızları meydana getirdi, ısınma da nükleer füzyonu oluÅŸturdu. Yıldızların merkezinde hidrojen atomları helyum atomlarına dönüÅŸürken ışınlama ile enerji (ısı, ışık, kozmik ışınlar) açığa çıktı. Astronomlara göre, GüneÅŸten daha yoÄŸun yıldızlarda termonükleer reaksiyonlar sonucu atom sayısı 26 olan demire kadar tüm elementlerin meyd... (Devam)
Dünyamız Nasıl Oluştu
Evren günümüzden yaklaşık 15 milyar yıl önce gaz ve toz bulutuydu. Nebulanın dönerek yoğunlaşması ve basıncın etkisiyle bir patlama (Big Bang) meydana geldi.

Bunun sonucunda gök cisimleri (galaksiler, yıldızlar, gezegenler) uzaya dağıldı ve birbirinden uzaklaştılar. Bu uzaklaşma günümüzde de devam etmekte, evren genişlemektedir.

Başlangıçta tümüyle kızgın magmadan oluşan dünyamız, kendi çevresinde hızla dönerek küresel bir şekil almıştır. Zamanla uzaydan başka cisimlerin bünyesine katılmasıyla yer kabuğu oluşmuştur.

Dünya çeşitli minerallerden oluşmaktadır, bunların yoğunlukları farkıdır. Ağır mineraller yerin merkezinde, hafif mineraller yer kabuğuna yakın bulunmaktadır.

Dünyamız günümüzde de şekillenmeye devam etmektedir. Bunun en güzel kanıtı deprem ve volkanizma faaliyetlerinin yaşanıyor olmasıdır.
(Devam)
Yerin ve Yer Kabuğunun Yapısı
Dünyamızın oluÅŸumu hakkında birçok teori bulunmaktadır. Bunlardan günümüzde en çok kabul gören ve uzay araÅŸtırmalarının da doÄŸruladığı Büyük Patlama (Big Bang) teorisidir. Bu teoriye göre evren büyük bir patlama sonucunda oluÅŸmuÅŸtur. Evrenin sürekli geniÅŸlediÄŸi, galaksilerin büyüdüÄŸü ve birbirinden uzaklaÅŸtığı tespit edilmiÅŸtir. GüneÅŸ Sisteminin de günümüzden 6-7 milyar yıl önce oluÅŸtuÄŸu tahmin edilmektedir.
 
1. Yer Yuvarlağının Ä°ç Yapısı
 
Ä°nsanlar yer kabuÄŸunu sondajlarla en fazla 8-10 km delebilmiÅŸlerdir. Volkanlar ise çıkardıkları kızgın lavlarla yerin iç yapısı hakkında bazı bilgiler verir, ancak volkanlar yerin 60-100 km derinlerinden gelmektedir. Oysa yerkürenin yarıçapı 6300 km dir. Bu konuda daha çok deprem sinyallerinden elde edilen sismik veriler kullanılmıştÄ... (Devam)
Kayaçlar 03 Kasım 2012 Yorum yok
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi