Biliyorsunuz ki rüzgarlar kuzey yarım kürede sağa, güney yarım kürede sola saparlar. Bu ifade yüksek basınç alanları için doğru da olsa alçak basınç alanlarında sapma ters bir yöndedir.

 

Kuzey Yarım Kürede YB ve AB alanları arası ilişki:

Rüzgarlarda Sapma

 

Resmi incelerseniz rüzgarı oluşturan kuvvet, yüksek basınçtaki yoğunluk fazlalığıdır. Burada hava, yoğunluğun az olduğu yere doğru akma eğilimi gösterir. Bu eğilimi gösterirken Dünyanın dönüş yönüne uyar. Alçak basınç alanına yaklaştığında basınç merkezine doğru olan yolculuğu ivme kazanır. Böylelikle yolunu uzatarak da olsa yüksek basınç noktasından başlayan hava hareketi alçak basınç merkezine ulaşmış olur.

O halde; Kuzey yarım kürede yüksek basınçta saat yönünde, alçak basınçta saatin ters yönünde, Güney yarım kürede yüksek basınçta saatin ters yönünde, alçak basınçta saat yönünde olan bu sapma hareketinin basınç merkezlerine göre farklılık göstermesinin nedeni basınç merkezinin yoğunluk farklılıklarıdır.

Konuyla ilgili animasyon için buraya tıklayın.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi