Dünyamızın oluşumu hakkında birçok teori bulunmaktadır. Bunlardan günümüzde en çok kabul gören ve uzay araştırmalarının da doğruladığı Büyük Patlama (Big Bang) teorisidir. Bu teoriye göre evren büyük bir patlama sonucunda oluşmuştur. Evrenin sürekli genişlediği, galaksilerin büyüdüğü ve birbirinden uzaklaştığı tespit edilmiştir. Güneş Sisteminin de günümüzden 6-7 milyar yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir.

 

1. Yer Yuvarlağının İç Yapısı

 

İnsanlar yer kabuğunu sondajlarla en fazla 8-10 km delebilmişlerdir. Volkanlar ise çıkardıkları kızgın lavlarla yerin iç yapısı hakkında bazı bilgiler verir, ancak volkanlar yerin 60-100 km derinlerinden gelmektedir. Oysa yerkürenin yarıçapı 6300 km dir. Bu konuda daha çok deprem sinyallerinden elde edilen sismik veriler kullanılmıştır.

 

Buna göre:

 

ü  En üstte yer kabuğu yer alır. Kalınlığı ve yoğunluğu azdır.

ü  Kabuğun altında manto katı bulunur. Yer kabuğu ve yeryüzünde meydana gelen depremler, volkanlar, kıtaların kaymaları kaynağını mantonun üst katından alır.

ü  Yerin iç kısmında çekirdek bulunur, dış çekirdek ve iç çekirdek olarak ikiye ayrılır. İç çekirdek daha yoğundur.

 

2. Yer Kabuğunun Yapısı

 

Yerküre çeşitli kayaçlardan oluşan katı bir kabukla çevrilidir. Yer kabuğu adı verilen bu katı kuşağın kalınlığı ve yoğunluğu her yerde aynı değildir. Kabuk, kıtaların altında kalın, okyanusların tabanında incedir. Yer kabuğunun üst kısmı daha hafif elementlerden oluşur. Bu üst kısma SİAL denir. Kabuğun daha alt kısımlarında yoğunluğu fazla olan SİMA katı yer alır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi