İklim Yazıları - Coğrafya Sitesi
EtiketŞu anda İklim konusu ile ilgili sayfalara bakmaktasınız.
Bu konuyla ilgili toplam 21 içerik bulunuyor.
10. Sınıf Coğrafya Konuları
(04.09.2014 tarihli deÄŸiÅŸikliÄŸe göre düzenlenmiÅŸtir.)
 
DoÄŸal SistemlerA.10.1 KayaçlarKazanım: Kayaçların özellikleri ile yeryüzü ÅŸekillerinin oluÅŸum süreçlerini iliÅŸkilendirir.A.10.2 Su KaynaklarıKazanım: Su kaynaklarını farklı özelliklerine göre sınıflandırır.A.10.3 Toprak OluÅŸumu ve SınıflandırılmasıKazanım: Toprak çeÅŸitliliÄŸini oluÅŸum süreçlerine göre açıklar.A.10.4 Bitki Tür ve Topluluklarının SınıflandırılmasKazanım: Bitki tür ve topluluklarını genel özelliklerine göre sınıflandırır.A.10.5 Yeryüzünde Bitki Topluluklarının DağılışıKazanım: Farklı bitki topluluklarının dağılışı ile iklim ve yer ÅŸekillerini iliÅŸkilendirir.BeÅŸeri SistemlerB.10.1 Nüfus ve ÖzellikleriKazanım: Nüfus özellikleri ve nüfusun önemi hakkında çıkarımlarda bulunur.B.10.2 Dünya ... (Devam)
Yıllık Planlar 20 Eylül 2014 Yorum yok
12. Sınıf Kitabı Sayfa 15 Etkinlikleri
(Kaynak 1)
AÅŸağıdaki kavram ağı haritasında küresel ısınmadan etkilenen bazı unsurlar verilmiÅŸtir. Ön bilgilerinizden yararlanarak kutucuklarda belirtilen baÅŸlıklar ile ilgili küresel ısınmanın meydana getirdiÄŸi deÄŸiÅŸimleri boÅŸ bırakılan yerlere yazınız. TARIM: Yükselen sıcaklıklar tropik bölgelerde ürün kaybına neden olurken tahıl üretimi için çok soÄŸuk olan kuzey bölgeleri de tarım için elveriÅŸli hâle gelecektir. ÖrneÄŸin, Sibirya, Kanada hatta Alaska'da artık orta kuÅŸak bitkileri yetiÅŸebilecek. Ancak bu bölgelerdeki tahıl üretimi tropik bölgelerdeki ürün kaybının yerini doldurmaya yetmeyecektir. SAÄžLIK: Sıcaklık artışına baÄŸlı stres ve psikolojik sorunlar ortaya çıkacak, Sıcaklığın artışı ile hava kirliliÄŸi de artmaktadır.Bu da özellikle solunum yolu hastalıkları sonucu ölümlerde artışa yol a&... (Devam)
Etkinlikler 17 Kasım 2012 Yorum yok
9. Sınıf Coğrafya Konuları
DoÄŸal SistemlerA.9.1 DoÄŸal UnsurlarKazanım: DoÄŸa ve insan etkileÅŸimini anlamlandırır.A.9.2 DoÄŸa, Ä°nsan ve CoÄŸrafyaKazanım: DoÄŸa ve insan etkileÅŸimini ortaya koymada coÄŸrafyanın rolünü algılar.A.9.3 DoÄŸal SistemlerKazanım: DoÄŸal sistemlerin coÄŸrafyanın konuları içerisindeki yerini belirler.A.9.4 Harita BilgisiKazanım: Bilgileri haritalara aktarmada kullanılan yöntem ve teknikleri kullanım amaçları açısından karşılaÅŸtırır.A.9.5 CoÄŸrafi Koordinat SistemiKazanım: Koordinat sistemi ve haritayı oluÅŸturan unsurlardan yola çıkarak zaman ve yere ait özellikler hakkında çıkarımlarda bulunur.A.9.6 Ä°zohipslerKazanım: EÅŸ yükselti eÄŸrileriyle çizilmiÅŸ bir harita üzerinde ana yer ÅŸekillerini ayırt eder.A.9.7 Dünya'nın Åžekli ve HareketleriKazanım: Dünyanın ÅŸekli ve hareketlerinin etkilerini yorumlar.A.9.8 Atmosfer ve ÖzellikleriKazanım: Atmosferin özellikler... (Devam)
Yıllık Planlar 20 Eylül 2014 Yorum yok
Bitki Örtüsünü Etkileyen Faktörler
1. Ä°klim: Ä°klim koÅŸulları bitkilerin oluÅŸum, geliÅŸim ve yayılım özelliklerini doÄŸrudan etkileyen en önemli faktördür.
 
- Sıcaklık: Sıcaklık deÄŸerlerinin düÅŸük olduÄŸu yerlerde bitki geliÅŸimi zordur. Toprağın donmuÅŸ halde olması bitkinin beslenmesini engellediÄŸi gibi soÄŸuk koÅŸullar besin dolaşımını da olumsuz yönde etkiler. Yüksek sıcaklık deÄŸerleri ise buharlaÅŸmayı ÅŸiddetlendirerek hem bitkilerin topraktan su yoluyla beslenmesini engeller hem de bitkinin sürekli su kaybetmesine yol açar.
- Yağış: Bitkilerin oluÅŸabilmesi, beslenebilmesi ve varlığını sürdürebilmesi için yağış olmazsa olmaz bir faktördür. Yağışlı alanlarda bitki örtüsü daha sık ve yoÄŸun, kurak alanlarda ise seyrek ve cılızdır.
- Rüzgar: Bitkilerin besin çevrimini sürdürebilmesi için havadaki karbondioksit ve oksijene ihtiyaçları... (Devam)
Bitkiler 22 Aralık 2014 1 yorum
Biyoçeşitlilik
Tanımlar 

Ekosistem: Canlı ve cansızların oluşturduğu birlikteliğe ekosistem denir.

BiyoçeÅŸitlilik: Bir bölgedeki genlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluÅŸturduÄŸu bütüne biyolojik çeÅŸitlilik denir. BiyoçeÅŸitlilik birinci derecede doÄŸal koÅŸullara baÄŸlıdır.

Biyom: Benzer bitki ve hayvan topluluklarını barındıran yaşam ortamlarına biyom denir.

Habitat: Belirli bir canlı türünün yaÅŸam alanı.

 
BiyoçeÅŸitliliÄŸi Etkileyen BaÅŸlıca Faktörler 
 
 BiyoçeÅŸitliliÄŸin Yeryüzündeki Dağılışı 
 
1. YaÄŸmur Ormanları Biyomu 
BulunduÄŸu Yer: 0 – 10 derece kuzey ve güney paralelleri. 
Ä°klim: Yıl boyunca nemli ve sıcak 
Bitkiler: Yüksek aÄŸaçlardan ot ve çalılıklara. Yıl boyuna yeÅŸil kalabilen yayvan yapraklılar 
Hayvanlar: Yılan, kertenkele, kurbağa, şempanze, j... (Devam)
Ekosistemlerde İşleyiş 01 Mayıs 2014 6 yorum
Coğrafya Kısa Kodlamalar
Egede en çok yetiÅŸen ürünler: ZÜHTiZeytin, Üzüm, HaÅŸhaÅŸ, Ä°ncir, Tütün
Yerel Rüzgarlar: KaYıP SaKaLKarayel, Yıldız, Poyraz, Samyeli, Kıble, Lodos
Ä°ç Anadolu ‘daki Platolar: HUCOBHaymana, Uzunyayla, Cihanbeyli, Obruk, Bozok
Ülkemizdeki doÄŸal gaz santralleri: OHAOvaakça, Hamitabat, Ambarlı
Egede kırık dağlar: MaYBAMMadra, Yunt, Bozdağ, Aydın Dağları, Menteşe
Akdeniz’deki Karstik Ovalar: TAKKETefenni, Acıpayam, Korkuteli, Kestel, Elmalı
Ä°hraç EttiÄŸimiz Madenlerimiz: BaK MaBeTBakır, Krom, Magnezyum, Bor, Tuz
Ä°hrac EttiÄŸimiz Ürünler: Ç SıNıF TAKÄ°MÇay, Sebze, Nohut, Turunçgil, Antepfıstığı, Kayısı, Ä°ncir, Mercimek
Gübre Fabrikaları: BÄ°SÄ°MGEMBandırma, Ä°stanbul, Sivas, Ä°zmir, Mardin, Giresun, Elazığ, Mersin
BAKIR çıkarılan yerler; KADERKastamonu (Küre), Artvin (Murgul), Diyarbakır (Ergani), Elazığ, Rize (&C... (Devam)
Bilmek Ä°stedikleriniz 26 Åžubat 2014 2 yorum
Coğrafyanın Bölümleri
1. Fiziki CoÄŸrafya

Yeryüzünde meydana gelen doğal olayların oluşum nedenlerini, süreçlerini ve insanla olan karşılıklı ilişkilerini inceler.

Alt Dalları:

Jeomorfoloji (Yer şekilleri bilimi): Yeryüzünün şekillenmesinde etkili olan iç ve dış kuvvetleri; dağ, plato ve ova gibi yeryüzü şekillerinin oluşumunu ve dağılışını inceler. Jeoloji, Jeofizik, Pedoloji, Petrografi bilimlerinden faydalanır.

Hidrografya (Su bilimi): Su küreyi meydana getiren okyanus, deniz, göl, akarsu ve yer altı sularının dolaşımını ve dağılışını inceler. Limnoloji, Hidrojeoloji, Oseonografya, Potamoloji gibi bilimlerden faydalanır.

Klimatoloji (İklim bilimi): Geniş sahalarda uzun yıllar devam eden atmosfer olaylarının ortama durumlarını inceleyen bilim dalıdır. Elde ettiği verilerle iklim tiplerini ve dağılışını ortaya çıkarır. Meteoroloji ve Fizik bilimlerinden faydalanır.

Biyocoğrafya: Canlılar küresini oluşturan insan, hay... (Devam)
Coğrafya Nedir 24 Aralık 2014 4 yorum
Doğal Kaynakların Çevreye Etkisi
Tarih boyunca insanlar, ihtiyaçlarını karşılamak için çeÅŸitli doÄŸal kaynakları kullanmışlardır.
Bu doÄŸal kaynaklan kullanırken de yaÅŸadıkları mekânı ve çevreyi çeÅŸitli ÅŸekillerde deÄŸiÅŸtirmiÅŸlerdir.
Tüm doÄŸal kaynakların kullanımı ile iliÅŸkili sorunlarda olduÄŸu gibi madencilikte de faaliyet türlerine baÄŸlı olarak farklı boyutlarda geliÅŸen çevre bozulmaları meydana gelmiÅŸ ve gelmeye devam etmektedir.
Maden kömürü çıkarımının çevreye olan olumsuz etkileri nelerdir?
Yüzey ÅŸekillerinin ve drenajın deÄŸiÅŸtirilmesiFlora ve faunanın zarar görmesiÇevre düzenlemesi yapılarak olumsuz etki aza indirilebilir. Ancak bu durum kömür çıkarma maliyetini arttırır
 
Maden kömürü yakılmasının çevreye olan olumsuz etkileri nelerdir?
Hava kirliliÄŸine yol açar.Havadaki karbondioksit oranını a... (Devam)
Doğal Kaynaklar 25 Aralık 2014 Yorum yok
Dünyayı Saran Örtü: Bitkiler
Canlı yaÅŸamının vazgeçilmez bir parçası olan bitkiler, besin üretimi yapan canlıların ortak adıdır. Bitkiler Dünya üzerinde en kalabalık ve çeÅŸitlilik gösteren canlı grubudur. Bu nedenle bitkileri farklı ÅŸekillerde sınıflandırmak mümkündür. Ancak coÄŸrafi açıdan bitkiler üç temel gruba ayrılmaktadır. Bunlar ot, çalı ve orman formasyonlarıdır.
 
Bitkilerin geliÅŸimine damgasını vuran faktörler her bitki üzerinde farklı etkilerde bulunmaktadırlar. Her bitki grubunun bir araya gelmesini saÄŸlayan bu faktörler bitki formasyonlarının yetime ortamının koÅŸullarını belirler. Bu faktörler: Ä°klim, yer ÅŸekilleri, yükselti, toprak yapısı, biyolojik faktörlerdir. (Devam)
Bitkiler 22 Aralık 2014 Yorum yok
Fransa'nın Coğrafyası
Fransa'nın coğrafi konumu, yeryüzü şekilleri, dağları, platoları, iklim ve bitki örtüsü, su kaynakları, beşeri ve ekonomik özellikleri, tarım, sanayi ve ticaret bilgileri ile ülke kimlik kartı... (Devam)
Ülkeler ve Bölgeler 18 Ocak 2015 2 yorum
İklimin Temel Elemanı: Sıcaklık
İklim elemanlarından biri ve hatta en önemlisi sıcaklıktır. Çünkü sıcaklık diğer iklim elemanları üzerinde de etkilidir.

Isı ve sıcaklık aynı şey midir? Güneş enerjisinin Dünya atmosferindeki dağılımı nasıldır? (Devam)
Sıcaklık 22 Aralık 2014 1 yorum
İtalya'nın Coğrafyası
İtalya'nın genel özellikleri, tarihi, coğrafi konumu, komşuları, bölümleri, volkanları, iklimi, su varlığı, beşeri ve ekonomik özellikleri ve dahası... (Devam)
Ülkeler ve Bölgeler 02 Ocak 2015 1 yorum
Nüfusun Dağılışını Etkileyen Faktörler
A) Fiziki (DoÄŸal) Etmenler
 
 - Ä°klim ve bitki örtüsü, aşırı sıcak ve soÄŸuk bölgeler seyrek nüfuslu, ılıman bölgeler ise yoÄŸun nüfusludur.
- Yer ÅŸekilleri, engebeli ve daÄŸlık alanlarda nüfus seyrektir.
- Enlem ve bakı, orta enlemler ile daÄŸların güneÅŸe bakan yamaçları daha nüfusludur.
- Su kaynakları, su hayattır. Bu nedenle kurak alanlar seyrek nüfuslanmıştır. Çöller örnek verilebilir.
- Toprak koÅŸulları, verimli tarım alanlarının bulunduÄŸu topraklar tarih boyunca yoÄŸun nüfuslanmıştır. Mezopotamya, Nil vadisi, Indus ve Ganj gibi.
 
B) BeÅŸeri Etmenler
- Ulaşım koÅŸulları, ulaşımın kolay olduÄŸu, her türlü mal ve hizmetin alınabildiÄŸi yerler yoÄŸun nüfusludur.
- Tarihi etmenler, savaÅŸlar, istilalar ve nüfus deÄŸiÅŸimleri nüfusun dağılışını etkiler.
- Ekonomik faktörler, ekonomik gelir seviyesi... (Devam)
Nüfus ve Yerleşme 07 Ağustos 2013 Yorum yok
Sıcaklık - Yükselti İlişkisi
Atmosfer yerden yansıyan ışınlarla ısındığı için sıcaklık yerden yükseldikçe troposfer katında her 200 metrede 1 ºC azalır. ÖrneÄŸin 1000 metrede 15°C olan sıcaklık, 1200 metrede 14°C, 1400 metrede 13°C olacaktır.

 
Örnek Sorular
SORU 1: 200 metre yükseltiye sahip A kentinde sıcaklık 10°C iken aynı anda 1200 metre yükseltideki B kentinde sıcaklık kaç derecedir?
Bu soruyu çözerken öncelikle yükselti farkını bulmamız, sonra kaç derecelik fark olduÄŸunu bulmak için çıkan sonucu 200'e bölmemiz gereklidir.
1200 - 200 = 1000 metre (yükselti farkı)
1000 / 200 = 5°C (sıcaklık farkı)
Soruda verilen B kenti 1200 metredir ve A kentinden 1000 metre yukarıdadır. Biliyoruz ki yerden yükseldikçe sıcaklık azalır. Buradan yola çıkarak B kentinde sıcaklığın A kentine göre daha düÅŸük olduÄŸunu an... (Devam)
Sıcaklık 13 Ocak 2014 10 yorum
Tarihteki İki Büyük Göç
1. Türklerin Orta Asya’dan Göçünden Kavimler Göçüne
Türklerin Orta Asya'dan Göçü
Türk göçlerinin en önemli sebebi, Ana yurt topraklarının verimsizleÅŸmesidir. Büyük ölçüde kuraklık, nüfus yoÄŸunluÄŸu ve otlak darlığı, ekonomik sıkıntılara neden olmuÅŸtu. Hayvanların beslenmesi, çeÅŸitli gıda maddeleri, giyim eÅŸyası gibi ihtiyaçların karşılanması için iklimi elveriÅŸli zengin topraklar gerekiyordu.
Bu nedenle önceleri verimli topraklara sahip ve nüfusu az olan komÅŸu ülkelere göçler yapıldı. Zamanla buraların da yeterli olmadığı görüldü ve yeni yerler aranmaya baÅŸlandı. Böylece ekonomik ve ticari yönden daha iyi imkanlara sahip diÄŸer topraklara göçler baÅŸladı.
Kavimler Göçü
4. yüzyılın sonlarına doÄŸru gerçekleÅŸen Kavim... (Devam)
Nüfus ve Yerleşme 18 Ocak 2014 Yorum yok
Tarihteki İki Büyük Göç Dalgası
 
1. Türklerin Orta Asya’dan Göçünden Kavimler Göçüne
 
Türklerin Orta Asya'dan Göçü
Türk göçlerinin en önemli sebebi, Ana yurt topraklarının verimsizleÅŸmesidir. Büyük ölçüde kuraklık, nüfus yoÄŸunluÄŸu ve otlak darlığı, ekonomik sıkıntılara neden olmuÅŸtu. Hayvanların beslenmesi, çeÅŸitli gıda maddeleri, giyim eÅŸyası gibi ihtiyaçların karşılanması için iklimi elveriÅŸli zengin topraklar gerekiyordu.
Bu nedenle önceleri verimli topraklara sahip ve nüfusu az olan komÅŸu ülkelere göçler yapıldı. Zamanla buraların da yeterli olmadığı görüldü ve yeni yerler aranmaya baÅŸlandı. Böylece ekonomik ve ticari yönden daha iyi imkanlara sahip diÄŸer topraklara göçler baÅŸladı.
 
Kavimler Göçü
4. yüzyılın sonlarına doÄŸru g... (Devam)
Nüfus ve Yerleşme 16 Eylül 2013 1 yorum
Toprak Oluşumunu Etkileyen Faktörler
1. Ä°klim: Toprak oluÅŸumunu etkileyen temel faktördür. Çünkü sıcaklık, yağış, bitki örtüsü ve ayrışma türü üzerinde etkilidir.
2. Anakayanın Yapısı: Ayrışarak toprağı oluÅŸturan ve toprağın altında yer alan materyale ana kaya denir. Toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri, rengi, besin maddeleri, geçirimlilik özellikleri ana kayaya baÄŸlıdır.
3. Zaman: Anakayanın toprak örtüsü haline gelmesi binlerce yıl alır.
4. Yer Åžekilleri: EÄŸim, yükselti ve bakı durumu toprak oluÅŸumunu etkiler.
EÄŸim az olan yerlerde süpürülme (erozyon) azdır ve topraktaki suyun hareketi engellenir. Bitki örtüsü toprağın tutulmasını saÄŸlar.
Yükselti arttıkça sıcaklık düÅŸer ve yağış da belli bir seviyeye kadar artar, bu da bitki örtüsünü etkiler.
Bakı da toprak özelliklerinde etkilidir. Kuzey Yarı K&u... (Devam)
Topraklar 14 Aralık 2012 5 yorum
Türkiye'de İklim Çeşitliliği
Türkiye Ä°klimini Belirleyen Faktörler
 
1. Orta KuÅŸak ülkesidir
Dört mevsimi yaÅŸar, bu nedenle yıllık sıcaklık farkları fazladır.
Ekvatora kutuplara göre daha yakın olduÄŸu için yaz mevsiminde sıcaklıklar hissedilir derecede artar, güneÅŸlenme süresi uzundur.
 
2. Ilıman kuÅŸakta Akdeniz iklim bölgesindedir.
Kuzeyinde kutupsal, güneyinde tropikal hava kütlelerinin etkisi altındadır.
 
3. Kuzey yarım kürede yer alır.
Buna bağlı olarak yaz mevsimi daha uzundur.
 
4. Çevresindeki kara kütlelerinin etkisi (Basınç merkezleri)
Yaz mevsiminde Asor Dinamik YB ile Basra Termik AB (sıcak ve kurak), kış mevsiminde İzlanda Dinamik AB (ılık, yağışlı), Balkanlar Termik YB (soğuk, kar yağışlı) ve Sibirya Termik YB (soğuk, ayaz) etkili olur.
 
5. Denizellik – Karasallık
Kıyılarımızda sıcaklık farkları nemin havayı yumuşatmasından... (Devam)
Türkiye Coğrafyası 21 Aralık 2013 1 yorum
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı
Nüfus YoÄŸunluÄŸu: Belirli bir alanda bulunan insanların birim alandaki dağılımına nüfus yoÄŸunluÄŸu denir.
 Nüfus YoÄŸunluÄŸu = (Toplam Nüfus / Yüzölçüm )
 
A. DoÄŸal (Fiziki) Faktörler
 
1. Yeryüzü Åžekilleri
 
 DaÄŸların Uzanışı
 DaÄŸlarımızın genelde doÄŸu batı uzanışlı olması;
v  Kıyı ile iç kesimler arasındaki ulaşımı güçleÅŸtirir,
v  Deniz etkisinin iç kesimlere girmesini engeller.
 Bu nedenle kıyılarımız daha fazla nüfuslanmıştır.
 


Hinterland: Bir merkezin iç kesimlerle etkileÅŸimine hinterland denir. EÄŸer bir yerleÅŸmenin diÄŸer yerleÅŸmelere ulaşımı kolaysa hinterlandı geniÅŸ, zorsa hinterlandı dardır.
 
Hinterlandı dar olan Sinop, Giresun gelişememesine karşın geniş bir hinterlanda sahip İstanbul, İzmir daha fazla gelişmiştir.


 
Ege’de yer alan Ä... (Devam)
Türkiye Coğrafyası 23 Aralık 2014 Yorum yok
Türkiye'nin Bitki Varlığı
Dünya'da bitki çeşitliliğinin en fazla olduğu yerler ekvator çevresidir. Buradaki ülkelerden sonra Türkiye, en çok bitki türü barındıran ülkedir.

Avrupa Kıtası, Türkiye'nin yaklaşık 15 katı büyüklüğüne sahip olmasına rağmen, tüm Avrupa Kıtası'nda yaklaşık 12.000 bitki türü yer alırken Türkiye'de 12.000'den fazla bitki türü bulunmaktadır. (Devam)
Bitkiler 22 Aralık 2014 5 yorum
Toplam 2 sayfa, 1. sayfadasın: 1, 2, Sonraki
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi